Hol volt, hol nem volt

Írta:  2014.02.27.
Grimm-meseversenyt rendeztek február 24-én a Darus iskolában.
Grimm-meseversenyt rendeztek február 24-én a Darus iskolában. A német–magyar két tannyelvű általános iskola tanárai olyan izgalmas megmérettetést álmodtak meg, amilyen eddig talán csak a mesékben létezett.

A Darus Utcai Magyar–Német Két Tannyelvű Általános Iskola abból az alkalomból szervezett a kerületi iskoláknak meseversenyt, hogy Németországban a 2013-as esztendőt Grimm-évvé nyilvánították.
– Megálmodtuk, megszerveztük, és a döntőre csaknem kétszáz kerületi gyerek érkezett. A Grimm-év tiszteletére összeállított, izgalmas és sokszínű kérdésekkel, feladatokkal tarkított verseny kétnyelvű volt. A kerületi iskolák közül 11 csapat magyar, 21 pedig német nyelven adott számot a tudásáról – mutatta be a meseversenyt Bakos Péterné, a Darus iskola igazgatója.
Az első, otthoni fordulóban tablókat, színházi plakátokat kellett készíteniük a gyerekeknek a Grimm testvérek műveiből, életútjából. A második fordulóban három Grimm-meséből önállóan kellett egy újat alkotniuk. A harmadik fordulóban különféle német városneveket kaptak a gyerekek, ezekhez kellett párosítaniuk a Grimm testvérek tevékenységét, műveit.
A verseny idegen nyelvi részét az iskola nyolc némettanára állította össze. A kvíz kérdéseit, a rejtvényeket és a komplex feladatokat pedig a Darus tanári kara együttesen találta ki. A döntő első részében tesztet töltöttek ki a diákok. Nagyon kellett iparkodniuk, mert 15 perc alatt negyven kérdésre kellett válaszolniuk. Ezután rejtvényt fejtettek, és kreatív feladatokat oldottak meg.
– A gyerekeknek komoly fejtörést okozott a teszt – mondta Liptainé Natkai Krisztina, az iskola pedagógusa –, mert a negyven kérdés nem kevés.
A szervezők a diákok által készített színházi plakátokból, jelmezekből és maszkokból kiállítási anyagot állítanak össze, amit a XVIII. kerületi Pedagógiai Intézettel közös tárlaton mutatnak majd be.
A magyar nyelvű versenyben a Kassa iskola 6. a osztálya ért el első helyezést, a második a Kassa iskola 5. a, a harmadik a Piros iskola 6. b csapata lett.
A német nyelvű verseny győztese a Piros iskola lett, a második helyezett a Szent Lőrinc, a harmadik az Ady iskola csapata.