A masamód és a családja

Írta:  2014.02.27.
Szigethy Éva írónő február 25-én felolvasóestet tartott a Lőrinci Nagykönyvtárban.

Az író-olvasó találkozón részleteket olvasott fel a könyveiből – Bözsike, a szegedi masamód, Elszakítva, A csend foglya – Szigethy Éva írónő, ízelítőt adva tartalmukból és kedvet csinálva az elolvasásukhoz.
Az írónő beszámolt arról is, hogy hamarosan megjelenik Bözsike történetének folytatása, Árnyék és valóság címmel.

– Már gyermekkoromban versikéket, novellákat írtam – mondta Szigethy Éva. – A nagymamám nevelt fel, és ez idő alatt sokat mesélt az életéről. Minél jobban megismertem a történetét, annál erősebbé vált bennem az elhatározás, hogy megírjam. Sokáig dédelgettem a tervemet, de kevésnek éreztem az anyagot. Ám amikor a kezembe került a nagymamám levelezése, már tudtam, hogy ebből könyv lesz. Az egész életét teljes részletességgel nem ismertem, voltak homályos részek, de segítségemre voltak a rokonok kiegészítései. A történet a Bözsike, a szegedi masamód címet kapta. A nagymamám fiatal korában kalaposlány volt, erre utal a masamód.

Az írónő azt is elmondta, hogy az Elszakítva című kötetben egy olyan kislány történetét mutatja be, akit a szülei kiszakítanak szeretett rokonai köréből, és akarata ellenére külföldre visznek. A csend foglya cím könyv pedig egy állami gondozott siket lány életéről szól, akinek a gondozója az írónő édesanyja volt…
A hamarosan megjelenő negyedik kötet az első történet folytatása. Szigethy Éva elmondta, hogy az író-olvasó találkozókon többször is megkérdezték tőle, hogy később mi történt a könyv szereplőivel, ezért fogott hozzá az első regény folytatásához.
Az írónő a találkozón azt is elárulta, hogy a polgári foglalkozása „messze esett” az irodalomtól, ugyanis a nyugdíjazásáig könyvelőként dolgozott. Amikor annak idején pályaválasztás előtt állt, a gyerekek nagy része közgazdasági technikumba jelentkezett, így hát ő is odament. Már régóta tudja, hogy nem volt jó döntés, mert mindig is az irodalom vonzotta.