Dallamok a filmvászonról

Írta:  2014.03.25.
Telt házas koncertet adtak a Dohnányi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola növendékei március 23-án a Pestszentimrei Sportkastélyban.
Második alkalommal is a Sportkastély adott otthont a Dohnányi zeneiskola fergeteges filmzenei koncertjének. Draskóczy Zoltán gitárművész, tanár, az esemény főszervezője elmondta, hogy ez a koncert a kerület egyik legnagyobb szabású rendezvénye lett.

– A rendezvény megvalósulásához a közreműködő művészek olyan összefogására volt szükség, amire korábban még nem volt példa a kerületben. Kétévnyi kitartó és gondosan összehangolt munka eredményeként született meg a műsor, amelyben a Dohnányi zeneiskola öt együttese (a gitár- és a harmonikaegyüttes, a szimfonikus zenekar, a kórus és a szólisták), a Sonore Vegyeskar, a Botafogo Táncegyüttes és a Dance City Center táncosai működtek közre. A végeredmény a hangzásában és a látványában is nagyszerűre sikeredett, de ami igazán egyedülállóvá tette az eseményt, az a résztvevők által belefektetett munka – mondta a művész.

Klasszikus szaxofon

A koncertet Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester nyitotta meg, aki nosztalgiával emlékezett egykori kedvenc filmjeire. Azt is elmondta: nagyszerű látni, hogy ez a filmzenei koncert minden korhatárt áthidalva ennyi embert hozott össze, és hogy nemcsak az előadást várta telt ház, de még a nyilvános főpróbára is csaknem 400 néző érkezett. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat az anyagi támogatáson túl is szívvel-lélekkel a rendezvény mellé állt. Ez olyannyira így volt, hogy a műsor során az alpolgármester, ha a zenei tudását nem is igazán, de a humorérzéket újfent megcsillogtathatta a színpadon.

– Az ötlet, hogy közreműködjek a műsorban, már az első filmzenei koncert után felmerült. Szerettünk volna egy szórakoztató hangszeres jelenetet beilleszteni a művészi kavalkádba, így esett a választás a Muppet Show klasszikus szaxofonszólós dalára.

A remény dala gyúlt

A közel 2,5 órás előadásban csaknem 200 zenész és 60 táncos vett részt. A műsorban felcsendülő dalok a mesétől a drámáig sokféle műfajt mutattak be. Kalandra csábítottak A hét mesterlövésszel, és felidézték, hogy Volt egyszer egy vadnyugat. A remény dala gyúlt Egyiptom hercegével, és a fináléban a Titaniccal hajóztunk át minden viharon.

Az örök klasszikusok mellett pedig több modern dal is helyet kapott, mint Adele Skyfall című száma vagy az Alkonyat című film egyik betétdala, ami bizonyította: a filmzenének napjainkban is nagy a jelentősége, szerves része a filmélményünknek.

„Magyar hangja…”

A fellépők a műsor elején megemlékeztek a nemrégiben elhunyt Helyey László színművészről, akinek nagy része volt abban, hogy sokaknak ne csak az első filmzenei koncert, hanem számos film is örökre emlékezetes maradjon. Az idei koncert házigazdája Rékási Károly színművész volt, akit olykor úgy magával ragadott a zene, hogy narrátori szerepéről megfeledkezve egy-egy dal után saját filmélményeiről is mesélt. A látványos műsort Molnár Ferenc, a Madách Színház koreográfusa rendezte.
A filmzenei koncertre minden jegy elkelt. A jegyekből befolyó összeg a „Dohnányi Ernő Zeneiskola alapítványa a tehetséges muzsikusokért” alapítvány számlájára került, s a pénzt többek között a zeneiskola rászoruló növendékeinek támogatására, táborozásra, hangszervásárlásra és más zenei rendezvényekre fordítják.