Tévedni emberi dolog?

Írta:  2014.03.27.
Szamárfül, körvinkli, étlap… Mi a közös ezekben a szavakban? Az 5KOR Képzőművész Csoport, amely idén is megrendezi tréfás április 1-jei kiállítását.
Tévedni emberi dolog – tartja a közmondás, és rögtön hozzátehetjük: sokszor nagyon mókás is. Nem véletlen, hogy a tévedés, tévesztés évszázadok óta a komikum forrása színpadon, filmben éppúgy, mint viccben vagy a mindennapi életben. És a tévesztés mint tárgy most helyet követel magának a képzőművészet történetében is. Az 5KOR Képzőművész Csoport ugyanis, amely idén április 1-jén ötödik alkalommal rendezi meg a Szamárfül-kiállítást, erre a témára készült műveket mutat be a Kondor Béla Közösségi Házban.

− Tréfának indult mindez 2010-ben. Április 1-jére állítottunk össze egy kiállítást, kifejezetten erre az alkalomra, humorral elkészített munkákból. A kiállítást megnyitó Feledy Balázs művészeti írónak annyira megtetszett az ötlet, hogy azóta Huller Ágostonnal közösen ők a motorjai a Szamárfül-folyamnak – magyarázta Árvay Zolta képzőművész, az 5KOR csoport tagja, az esemény egyik szervezője.
Az eredetileg egynapos kiállítás idővel kinőtte magát, egy-másfél hetes esemény lett belőle, és évente más-más tematikát kapott. Így került terítékre a kiállítások sorozatcímét is adó szamárfül, a körvinkli, tavaly az étlap, idén pedig a tévesztés.
− Minden évben nagy örömmel, jókedvűen készülünk erre a kiállításra, és büszkék vagyunk arra, hogy a képző- és fotóművészek legjobbjai közül csatlakoznak hozzánk egyre többen. Bár az esemény óriásira nőtt eredeti önmagához képest, szeretnénk, ha minden itt maradhatna a kerületben, a Kondor falai között – mondta Árvay Zolta.
A Tévesztés című kiállítás április 1-jén 18 órakor nyílik a Kondor Béla Közösségi Házban, Feledy Balázs és P. Szabó Ernő művészettörténész bevezetőjével. Az anyag április 11-ig lesz látható.

Szamárfül 2013
Szamárfül 2012
Szamárfül 2011