Színjáték Szabó Lőrinc verseivel

Írta:  2014.04.14.
Az Egy pohár víz című verssel kezdődött a költészet napján a Szabó Lőrinc verseiből összeállított színielőadás a Pestszentimrei Közösségi Házban.
Rendhagyó produkciót hozott el a XVIII. kerületbe április 11-én Beszterczey Attila, Czakó Ádám és Ruzicska László. Az impulzív előadásban a három színművész a versek szövegét, a költő mondanivalóját kifejező színészi játékkal adta át a közönségnek. A Kossuth-díjas költő, műfordító versei érzékletesen ábrázolják saját életútját. Szabó Lőrinc valamennyi költeménye gondolkodásra késztet, az általános iskolások által is olvasott verssorai éppúgy, mint az inkább csak a költészet iránt jobban érdeklődők által ismert versei.

A PIK színpadán a felnőttek számára a játékossága ellenére komoly mondanivalóval bíró Lóci-versektől a szerelmes verseken át az olyan – a több évezredes európai rend és saját kora ellen lázadó – költeményig, mint a Hazám, keresztény Európa, számos interpretáció elhangzott. A színészek mozgása, a hangsúlyaik hűen adták vissza Szabó Lőrinc egyéniségének egyik legsajátosabb jellemvonását. Azt az indulatátvitelt, amelynek segítségével – Németh László író szerint – a költő azonosulni tudott az általa gyűlölt tárggyal vagy jelenséggel.
A Vizet című előadás az alkotók szándéka szerint egy leélt élet versbe zárt gondolatainak az átadása. S bár a teljesen megújult PIK színháztermében nem várta telt ház a művészeket, a néhány tucat költészetbarát néző figyelmén, a vibráló feszültségen és az előadás végén feltörő tapson lemérhető volt, hogy a célt ezen a délutánon sikerült elérni.