A zene útján

Írta:  2014.04.25.
Bach hatása fiaira és Liszt Ferencre címmel Darvassi Andrea zongoraművész, a Liszt Ferenc Társaság tagja zenetörténeti előadást tartott, amelyet a zongorajátékával fűszerezett április 22-én a Lőrinci Nagykönyvtárban.
 Egy-egy zenetörténeti blokk után zongoramuzsika következett, miközben a kivetítőn a zongoraművek hangulatát Katulic László festményei és grafikái illusztrálták.

Darvassi Andrea elmondta, hogy Johann Sebastian Bach (1685–1750) első felesége, Maria Barbara halála után egy évvel Anna Magdalena Wilckent vette feleségül. Bachnak a két házasságából húsz gyermeke született, de nem mindegyik maradt életben. Fiai közül is többen választották a zenei pályát (Wilhelm Friedemann, Carl Philipp Emanuel, Johann Christoph Friedrich és Johann Christian Bach).
Bach kedvenc hangszere a klavikord volt, amelynek hangereje gyengébb volt a zongoráénál, így késő este is tudott dolgozni rajta.
Liszt Ferenc (1811–1886) fiatal korától szívesen és elkötelezetten játszotta Bach zongoradarabjait, sőt a barokk mester orgonára írt darabjaiból is számosat átdolgozott zongorára.
A zongoraművésznő érdekességként elmesélte, hogy Liszt mindössze tizenkét éves volt, amikor megismerkedett Sebastien Erarddal, a modern zongora és hárfa kifejlesztőjével, az Erard hangszerkészítő cég megalapítójával.
Miután Liszték megérkeztek Párizsba, abban az utcában béreltek szállodai szobát, ahol Erard üzlete volt. Egy alkalommal apa és fia betért az üzletbe, és a kis Liszt zongorázni kezdett. Ezt meghallotta a hangszerész mester, és annyira megtetszett neki a fiú zongorajátéka, hogy néhány hónap múlva rábízta, hogy mutassa be Londonban az egyik találmányát, a modern zongorát. Később egyezséget kötöttek, hogy Liszt Ferenc nála gyakorolhat, cserébe az ő zongoráján játszik, amelyet a hangszerész minden alkalommal elszállított a fellépés színhelyére.