Hatlábú barátaink és az özönnövények

Írta:  2014.04.29.
A Bókay Árpád Országos Biológiaverseny feladatainak megoldása az idén is izgalmas kihívás volt a diákoknak.
– Az országos verseny meghirdetésével tisztelgünk iskolánk névadójának emléke előtt, aki mecénásként, orvos-gyógyszerészként, valamint a hazai gyógy- és ásványvizek kutatójaként hallatlan eredményeket ért el a magyar tudomány történetében – mondta megnyitó beszédében Krakkerné Berki Hajnalka, a Bókay iskola biológiatanára, a verseny szakmai vezetője.

A Bókay Árpád Országos Biológiaversenyt tizenhat éve hasonló tematika szerint, de mindig megújuló elemekkel, a világháló kínálta lehetőségek figyelembevételével szervezi meg a Bókay iskola.
Ebben az évben az első két forduló internetes környezetben zajlott, érdekes feladatokkal, változatos képi megjelenítéssel, virtuális utazással a hazai és az idegen tájak élővilágában.
A diákoknak benevezésként minden évben pályamunkát kell írniuk, és komplex feladatlapot is meg kell oldaniuk, valamint kísérletsorozatot kell végezniük. 
Az 5–6. osztályosokat Hatlábú barátaink címmel invitálták a szervezők a megmérettetésre, a 7–8. osztályosok pályamunkájának témája az özönnövények bemutatása volt.

Vajon hogyan kerültek Magyarországra az özönnövények, és miért káros, ha kiszorítják az őshonos fajokat? – ezekre az izgalmas kérdésekre kellett választ adniuk a második korcsoportba tartozóknak. A gyerekek ügyesen érveltek, és bemutatták az érintett fajok hatását a hazai élővilágra.
A bókays tanulók nem versenyezhetnek, de minden évben velük tesztelik a feladatokat.
A verseny színvonalát jelzi, hogy a döntő első tíz helyezettje szinte valamennyi biológia tagozatos középiskolában felvételi nélkül folytathatja a tanulmányait, vagy előnyben részesül a felvételi során.
Az idei verseny győztese az első korcsoportban Tusnády Simon (Bornemissza Péter Általános Iskola, Budapest), a másodikban Kocsa János (Csány-Szendrey Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Keszthely) lett.