A büngyürkézés nem öncélú játék

Írta:  2014.05.10.
Huller Ágoston kerületi képzőművész jubileumi tárlata nyílt meg május 8-án a Kondor Béla Közösségi Házban.
Ágoston, az 5KOR Képzőművész Csoport alapító tagja nemrégen töltötte be 70. életévét. Ebből az alkalomból nyílt egyéni tárlata Pasztelldal címmel.

– A pasztellal kapcsolatban kétféle vélemény forog közszájon, az egyik az, hogy
unatkozó úriasszonyok időtöltése. A másik pedig az, hogy ez nem komoly műfaj, amolyan játszadozás féle – mondta kissé ironikusan a képzőművész. – Arról azonban nem sokat beszélnek, hogy ezt a technikát is ugyanúgy meg kell tanulni, mint bármely másikat.

– Az elmúlt tíz évben szinte csak pasztelltechnikával dolgoztam. – Egy alkalommal nagy felületeket tettem fel akvarellel a papírra és azt akartam egy kicsit lazúrozni. 1964 óta foglalta a helyet a fiókomban egy meglehetősen kisebb pasztellkészlet, és ekkor jött el az ideje, hogy használjam is. Kíváncsi voltam, hogy vajon miként lehet úgy szétoszlatni a pasztellt a papírfelületen úgy, hogy leheletfinom átmenetet képezzen.
Ágoston képeire jellemző, hogy számtalan, apró, göndör vonalakkal díszíti.
– Egy alkalommal kipróbáltam a „büngyürkézést”., és el kezdtem vele játszadozni, de nem felületkitöltésként, hanem a kép mondanivalójához kötve – magyarázta a képzőművész. – Fantasztikus játék, de nem öncélú, hanem szerves része a képeimnek.

Ágoston elárulta, hogy több rétegben teszi fel a pasztellt a papírra és mindegyiket külön-külön fixálja. Amikor megszáradt, letörli az egészet, megmaradnak a nagy részletek, és azokkal kezd el dolgozni, majd ismét fixálja, ismét törli… Így a felület lassan összemosódik, utána csak az apróbb részletekkel egészíti ki a képet.
Csomó Tamás alpolgármester üdvözölte a vendégeket, majd felolvasta Ughy Attila polgármester köszöntőjét, ezt követően P. Szabó Ernő művészettörténész méltatta a képzőművészt.
A tárlat május 22-ig tekinthető meg.