Mert együtt énekelni jó!

Írta:  2014.05.16.
Tavaszi hangversennyel örvendeztette meg a zenekedvelő diákokat, szülőket, nagyszülőket, pedagógusokat, volt diákokat a Brassó iskola kórusa május 13-án a városháza dísztermében.

Kicsinek bizonyult a díszterem, olyan sokan jöttek el meghallgatni a Tavaszi kórus és a Kicsinyek furulyaegyüttesének műsorát. Akinek nem jutott hely, az az ajtóban állt, vagy az előtérben ült le, és ott hallgatta a szebbnél szebb dallamokat.
– Több mint negyedszázada hagyomány, hogy évente két alkalommal, tavasszal és az advent időszakában hangversenyt ad az intézmény énekkara – mondta Szőgyényiné Pados Csilla, a Brassó Utcai Általános Iskola énekkarának karvezetője. – Karácsony előtt szakrális témájú dalokat énekel a kórus, tavasszal pedig könnyed, vidám dallamok csendülnek fel az előadásában. De nemcsak az iskolások állnak ilyenkor színpadra, hanem a pedagóguskollégák és a volt diákok is.

A karvezető elmondta, hogy miután az iskola nem ének-zene tagozatos, az a gyerek jár énekkarba, akinek kedve van hozzá. Minden héten két alkalommal gyakorolnak. Annak, hogy sokan és lelkesen járnak az énekkarba, bizonyára az a titka, hogy a gyerekek kedvükre való dalokat énekelnek.
Tasnádi András, a Brassó iskola igazgatója elújságolta, hogy tavaly szeptembertől az intézményben tanít éneket a 6–8. osztályos diákoknak Mohai Tibor György, a Sonore Vegyeskar karnagya is.
– Korábban csak középiskolában tanítottam, de nagyon szeretem ezt a korosztályt is – mondta Mohai Tibor György. – Az iskolai órákon nagyon jól haladunk, úgy látom, hogy a gyerekek szeretik az énekórákat. A diákjaimat rendszeresen viszem hangversenyre, most éppen a Filharmónia Magyarország koncertjére készülünk, amelyre már több mint hetven gyerek jelentkezett.
A Brassó iskola énekkara főleg lányokból áll, de szerettek volna vegyeskari hangzást is a hangversenyen, ezért egy műsorszám erejéig felléptek a Sonore kórustagok is, akik tenor és basszus szólamot énekeltek. A hangversenyen Kárász Eszter kísért zongorán.