Meglepetés koncerttel búcsúztatták az igazgatót

Írta:  2014.06.17.
Rendhagyó évzáró koncertet tartott a nemrég megújult Zeneakadémián a Vörösmarty iskola.
Táblás ház – nyugodt lelkiismerettel kitehette volna bárki a gyönyörűen felújított Zeneakadémia főbejáratára a feliratot, a rendhagyó koncerten, amelyen a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium diákjai adtak felejthetetlen műsort. A különleges esemény nem volt más, mint meglepetés. Tökéletesen előkészített és hosszú ideig titokban tartott ajándék a nyugdíjba vonuló igazgatónak, Járainé Bődi Györgyinek, Györgyi néninek.

A legkisebbek produkciója olyannyira magával ragadta a közönséget, hogy átvéve a ritmust tapssal kísérték az éneket, táncot. Az előadás végi rock koncertet idéző siker csak fokozódott a kétrészes est végéig. Zelinka Tamás műsorvezető, a Parlando főszerkesztője, szép és derűs estét kívánt a nézőtéren, s a színpadon helyet foglalóknak egyaránt. Kisvártatva igazi örömhírt jelenthetett be. Bauer Gergő ifjú muzsikus meggyőző produkciója után így beszélt:
– Friss hír! Az iménti hegedűs ősztől beköltözik ebbe az intézménybe, a rendkívüli tehetségek osztályába.
És jöttek a többiek, sorban minden korosztály -ahogy Zelinka Tamás mondta „a gyermekdaloktól Kodályig”-, és mindannyian vastaps kíséretében vonulhattak le a legendás színpadról.
– Hihetetlen öröm számomra egy olyan iskola tanulóinak előadását hallgatni, ahol a művészeti oktatást, nevelést komolyan veszik. A Vörösmarty gimnázium az egyik legkiválóbb ilyen iskola az országban. Nem sok intézményvezető van, akinek a jó hírét ennyire sokaktól hallottam – hangsúlyozta ünnepi beszédében Thaisz Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkára.

A főosztályvezető után Hományi Tamás Márton tankerületi igazgató szólította színpadra Györgyi nénit, aki szűnni nem akaró tapsvihar kíséretében lépett a mikrofonhoz.
– Köszönöm, hogy sikerült végigjárnom ezt a csodálatos utat, ezt a pályát; köszönöm a legjobb tantestületnek, a legjobb szülőknek és a legszorgalmasabb, legtehetségesebb, legcsodálatosabb gyerekeknek, akik majd új életet, új jövőt hoznak ebbe az országba – fogalmazott a meghatott igazgató asszony, majd hozzátette: Úgy hagyom itt az iskolát, úgy zárom be magam mögött az ajtót, hogy akik átveszik tőlem a stafétát, sokkal jobban fogják csinálni, mint én magam.
Köszönő beszéde végét újabb tapsorkán ragadta el, s alig akart csitulni, visszaadva a teret a muzsikának, a csillogó szemű gyermekeknek.
S hátra volt még a felejthetetlen koncert végi búcsúzás!
– Mélyen megnyugtató és zavarbaejtően jelzésértékű, hogy a tanárként ledolgozott negyvenkettő, az igazgatóként eltöltött huszonöt éve előtti főhajtás a lehető legszebb, legdicsteljesebb és legimpozánsabb zenei kegyhelyen, a megújult Zenekadémia nagytermében történik – fogalmazott Ughy Attila.
A polgármester szavai után leírhatatlan ovációval búcsúztak az egykori és mostani tanítványok. Nem mindennap hallanak ilyet a Zeneakadémia sokat megélt falai.