Tárlat tusrajzokkal és életképekkel

Írta:  2014.07.04.
Kurucz Ferenc festőművész legutóbbi kiállítását Életképek címmel láthattuk a Fehéren Feketén Galériában.
Kurucz Ferenc gyermekkorától szoros kapcsolatban áll a festészettel, apai nagyapja – aki szintén festőművész volt – ösztönözte őt először a festészetre. Rokoni szálak fűzték az Alföld festőjéhez, Kurucz D. Istvánhoz is.

Bár rajztanárai is arra biztatták, hogy a festőművészi pályát válassza, másként alakult az élete: kereskedelmi és marketing-közgazdászi diplomát szerzett, és egy nagy cég marketingigazgatójaként tevékenykedett. A korai festményei után sokáig nem nyúlt ecsethez, de egyszer csak ismét festeni kezdett, s azóta már számos sikeres kiállítás van a háta mögött.

A Fehéren Feketén Galériában láthattuk már azokat a képeit, amelyeket Szindbád világa ihletett, legutóbb pedig Életképek címmel nyílt kiállítása. Mint ahogy a tárlat címe is sugallja, a festmények többsége az „emberről” és különféle élethelyzetekről szólt, ezek ellesett pillanatait örökítette meg Kurucz Ferenc. A hatás fokozására Nádasdi Mihály képzőművész, a Fehéren Feketén Galéria vezetője úgy rendezte meg a tárlatot, hogy a festmények nem kaptak keretet, hanem azokat pár centivel kiemelte a fal síkjából, amivel különleges, figyelemfelkeltő hatást ért el.
A művész megfestette többek között Szekeres Pál tőr- és kardvívót, többszörös paralimpiai bajnokot verseny közben, az utcazenészt, a festőt, a hajléktalant, aki egy élelmiszer-áruház kirakatát nézegetve „lakik jól”, a belvárosi aranyifjakat, a drogost, a pletykázó asszonyságokat…
A galéria falán található egy kis fülke, ahova minden alkalommal egy hangsúlyos alkotást helyeznek. Itt ezúttal egy balerina ücsörgött tütüben, aki talán élete legfontosabb előadásán volt túl. A festőművész elkalauzolt minket tusrajzaival a régi Óbudára is.
A tárlatot Réti Mária művészettörténész nyitotta meg, a zenei aláfestést Kalmár Panni és Oláh Szabolcs előadóművészek szolgáltatták.