Dzsesszkoncert világsztárokkal

Írta:  2014.07.04.
Borbély Mihály, aki hangszerparkjával, muzsikájával bejárta a világot mint népzenész és mint dzsesszmuzsikus, a Fehéren Feketén Galéria Jazz18 sorozatának vendége volt június 16-án.
Borbély Mihály, aki hangszerparkjával, muzsikájával bejárta a világot mint népzenész és mint dzsesszmuzsikus, a Fehéren Feketén Galéria Jazz18 sorozatának vendége volt június 16-án.

Berki Tamás dzsesszénekes Jazz18 sorozatában hónapról hónapra bemutatja a kortárs hazai dzsesszpaletta néhány különösen izgalmas egyéniségét. A programsorozat egyik különlegességét az adja, hogy a neves művészek eljönnek egy pestszentlőrinci kis galériába, s ott úgy zenélnek, énekelnek, mintha egy hatalmas, rangos hangversenyteremben lépnének fel. Egy különbség azért mégiscsak van, mégpedig az, hogy az előadóművészek pár lépés távolságra vannak a közönségtől, és a koncert után oldott hangulatban lehet beszélgetni velük. S ami még fontos: senki sem maradhat távol a programtól azért, mert nem tudja megvenni a jegyet, ugyanis a belépés ingyenes a Fehéren Feketén Galériába.
Berki Tamás elsőként Tálas Áron fiatal zenészt, majd a világhírű Tommy Víg, azaz Víg Tamás vibrafonost, dobost, komponistát hívta meg, a következő alkalommal pedig a jövő dzsesszdívái, azaz Karosi Júlia, Fenyő Fruzsina és Kalmár Panni dzsesszénekesek és Komjáti Áron gitáros szórakoztatta a közönséget.

Borbély Mihály, aki a délszláv népzenét játszó és gyűjtő, friss Kossuth-díjas Vujicsics Együttes tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, hangszerparkjával, muzsikájával bejárta a világot mint népzenész és mint dzsesszmuzsikus. A neves zenész fellépésének hírére zsúfolásig megtelt a galéria, többen kint is rekedtek az udvaron, és ott hallgatták a koncertet.
Az estre ellátogatott Csík Gusztáv, a nemzetközi hírű zongorista és felesége, Joan Faulkner amerikai énekesnő is. S ha már ennyi zenei kiválóság találkozott össze egy ilyen kicsi helyen, akkor nem hagyhatták ki a közös produkciót sem. Berki Tamás elkezdett énekelni, majd csatlakozott hozzá a többi művész is, és fergeteges műsort improvizáltak.