Ismét átlag fölött teljesítettek a karinthys diákok

Írta:  2014.09.02.
Ünnepélyes keretek között adták át a Karinthy Frigyes Gimnáziumban – immár 21. alkalommal – a nemzetközi érettségi diplomákat szeptember 2-án.
A végzett diákokat és a vendégeket Hutai László, a Karinthy gimnázium igazgatója üdvözölte, majd elmondta, hogy 1992-ben indították be a nemzetközi érettségire (International Baccalaureate – IB) felkészítő kétéves programot, amely mintaként szolgált a közoktatás fejlesztéséhez.
Az IB-rendszerben 1994 májusában érettségizett az első évfolyam, és a magyar tanulók azóta is a nemzetközi átlagot felülmúló eredményeket érnek el.

A nemzetközi érettségi vizsgára a dolgozatokat angol nyelven, írásban készítik el, majd az iskola elküldi azokat értékelésre a vizsgabizottsági tagoknak. Az érettségizők teljesítményét az egész világon egységes és objektív mércével mérik.

– A nemzetközi érettségi vizsgákon a diákok eredményét 1-7-ig terjedő skálán osztályozzák – mondta Cserép Szilvia, a Karinthy gimnázium két tanítási nyelvű tagozatának vezetője. – Az idén a nemzetközi átlagban a diákok 4,82, a karithysok 5,61 pontot értek el, azaz 16 százalékkal jobban teljesítettek.
A nemzetközi érettségi végső eredménye hat tantárgyból elért osztályzatokból és egyéb követelményekre kapott pontszámokból áll össze. A programban minden diák hat tárgyból tesz érettségi vizsgát, ebből hármat kötelezően emelt szinten. Az egyéb követelményekhez tartozik szakdolgozat megírása, közösségi munka végzése és egy tudáselmélet nevű kiegészítő tárgy elvárásainak teljesítése. A diplomához minimum 24 pontot kell elérni, és maximálisan 45 pont szerezhető.

Az IB igazgatója szerint 40 pontot elérő teljesítmény kiemelkedőnek tekinthető.
Az idén 22 Karinthys tanuló tett sikeres nemzetközi érettségi vizsgát. Közülük
két diák ért el 40 pontot meghaladó eredményt, közülük az egyik 44 pontot kapott. Ilyen eredményt a diákok kevesebb, mint egy százaléka ér el a világon.
Az ilyen érettségi vizsgát tevő tanulók mindenkor kiváló felsőoktatási intézményben folytatják a tanulmányaikat elsősorban hazánkban, de felvettek már karinthys diákot a párizsi Sorbonne-ra, Oxfordba, a bostoni Harvardra és számos más rangos egyetemre is.
Az ünnepi pillanatokban Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő nyújtotta át a diákoknak az okleveleket. A rendezvényen részt vett Hományi Tamás Márton, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatója, Zarándy Zoltán, a Fővárosi Önkormányzat Oktatási Bizottságának alelnöke és Cserép Szilvia.