Minden fában benne rejlik a csoda

Írta:  2014.09.28.
Előrelátni egy fatörzsben, hogy mire való és előhozni azt, a fafaragás valódi művészete. Zsolnai Mihály fafaragóművész immár közel fél évszázada hivatásszerűen dolgozik fával.

A Havanna-lakótelepi Napok keretében Zsolnai Mihály fafaragó, népi iparművész alkotásaiból nyílt kiállítás szeptember 21-én a Kondor Béla Közösségi Házban. A Zsolnai 70 elnevezésű tárlat, az alkotó hetvenedik születésnapja alkalmából foglalja össze a művész eddigi pályafutását. A kiállítás anyaga viszont csupán töredéke Zsolnai munkáinak, aki készített már használati tárgyakat, bútorokat, székelykaput, és többek között a kerületi hét vezér szoborcsoportot.

– Az elmúlt két évtizedben váltam a legtermékenyebbé, ennyi alkotást nem készítettem a korábbi időkben. Mégis amire talán a legbüszkébb vagyok, az az egyik harangláb, ami a szabadkai magyar temetőben található. Ezt a harangot húzzák meg mind a mai napig, amikor egy magyar eltávozik Szabadkán – mondta Zsolnai.

A megnyitón a vendégeket Császár Bíró Lilla, a közösségi ház vezetője és Csomó Tamás alpolgármester köszöntötte. A műsorban közreműködött a Duo Contuors együttes, Pollák Rita csellón és Kovács Adrien gitáron játszott. Katona Lucia angolnyelv-tanár Jakos Kata versével örvendeztette meg a közönséget. A kiállítást Nádasdi Mihály szobrászművész méltatta, aki jól tudta, hogy Zsolnai Mihály alkotásai magukért beszélnek, ezért egy olyan rendhagyó beszélgetésbe kezdett a művésszel, mely során évtizedenként ismerhettük meg pályafutását. Szó esett családról, sportról, költözködésekről és Afrikáról.
Az alkotó reméli, hogy gyermekkori szenvedélye, mely mára művészetté emelkedett még hosszú ideig elkíséri őt az elkövetkezendőkben és még sok kiállítással örvendeztetheti meg a közönséget. Aktuális kiállítása október 10-ig naponta 9-19 óráig tekinthető meg a Kondor Béla Közösségi Házban.