London után Róma következett

Írta:  2014.11.27.
Az őszi iskolai szünetben az örök városban járt húsz diák a Csontváry iskolából.

A diákok a nyáron Londonban, ősszel pedig Rómában és Pompejiben jártak. Mindez az Innovatív iskolák fejlesztése/Innováció a Havanna-lakótelepen című TÁMOP-pályázat segítségével valósulhatott meg.
– A pályázat célja az idegen nyelvek tanításának fejlesztése, amely az adott nyelvterületen tud a leghatékonyabb megvalósulni, ezért szerveztük külföldre a nyelvi tábort – mondta Gáspár Attiláné, a Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola igazgatóhelyettese. – Mindkét táborban húsz felsőtagozatos tanuló vett részt. A tanulók kiválasztásának feltétele az volt, hogy az angol nyelvet legalább jó eredménnyel tanulják, és a családjuk tudja vállalni az önrész befizetését. Azt is figyelembe vettük, hogy a diák három- vagy többgyermekes családban él-e, illetve hogy hátrányos helyzetű.
Az utazás, szállás, étkezés pályázati forrásból valósult meg, azonban a belépők, a közlekedés, a fakultatív kirándulások költségét a családoknak kellett fizetniük.

Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy a gyerekek a kirándulással nemcsak kulturális és történelmi élményekkel lettek gazdagabbak, hanem az adott ország mindennapjaiba is betekintést nyerhettek. A nyelvórákon korábban megszerzett ismereteik, a hétköznapi szokások és tradíciók ezzel személyes tapasztalattá váltak számukra, ami még motiváltabbá tette őket a nyelvtanulás folytatására.
– Az első nyelvi táborban még inkább a rácsodálkozás, a „Jé, ezt értjük, jé, ezt el tudjuk olvasni!” felfedezésének öröme volt jellemző a diákok körében, míg a második tábor alkalmával már sokkal bátrabban használták az idegen nyelvet. A gyerekek vásároltak, alkudoztak, kértek, kérdeztek, beszélgettek – mesélte Gáspár Attiláné.