A jövő dzsesszdívái a kerületi klubban

Írta:  2014.12.10.
Újra három ígéretes jövő előtt álló, tehetséges fiatal dzsesszénekes és egy szintén fiatal és kiváló gitáros szórakoztatta a közönséget december 8-án a Fehéren Feketén Galériában.
Ismét eljött Kalmár Panni, aki korábban a Jövő dzsesszdívái program keretében portugál fádót is énekelt, és fellépett Komjáti Áron, a sokat foglalkoztatott gitáros. Kanizsa Georgina, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszékének hallgatója és a mesterszakos Kazai Ágnes – akik egyébként Berki-tanítványok – először léptek fel a klubban.

A kezdettől fogva sikeres programok születéséről a szervező Berki Tamás elmondta, hogy amikor Pestszentlőrincre költözött, az új körzeti orvosa javasolta, hogy többet mozogjon. Ezért vásárolt egy kerékpárt, amivel rendszeresen bejárta a környéket. Egyik alkalommal éppen a Teleki Pál utcában kerekezett, amikor megakadt a szeme a Fehéren Feketén Galéria feliraton.

– Nem hittem el, hogy itt, a külvárosban, egy mellékutcában galéria működik. Megkérdeztem Nádasdi Mihályt, aki éppen az udvaron tett-vett, hogy jól látok-e, és ő bizony igent mondott. Utána barátságot kötöttünk egymással, s rendszeresen részt vettem a programjain – mesélte a dzsessz-zenész. – Egy alkalommal Misi, aki nagy dzsesszkedvelő, megkérdezte tőlem, hogy mit szólnék hozzá, ha havonta egy alkalommal a dzsesszé volna a főszerep a galériában. Az ötlet tetszett. Így jött el a meghívásomra Tommy Víg, a világhírű dzsessz-zenész, Borbély Mihály, a Kossuth-díjas Vujicsics Együttes tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, Csík Gusztáv, a nemzetközi hírű zongorista és felesége, Joan Faulkner amerikai énekesnő is.

– Szeretnénk, ha a dzsesszkoncerteknek jövőre is lenne folytatása – mondta Nádasdi Mihály, a galéria vezetője. – Ehhez azonban továbbra is önkormányzati támogatásra volna szükség. Ha ez nem sikerül, akkor becsületkasszát teszünk ki, hogy ha minimális összeggel is, de honorálni tudjuk az előadók műsorát.
Legközelebb, január 26-án, Berki Tamás és Sárik Péter ad dzsesszkoncertet a Fehéren Feketén Galériában.