Hogyan látják a diákok a Megváltó életét?

Írta:  2014.12.11.
Tárlatvezetések és előadások kapcsolódnak decemberben a Kondor Jézus élete című kiállításához.
A Kondor Béla Közösségi Ház Jézus élete című kiállításához kapcsolódóan Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta művésztanár, képzőművész decemberben tárlatvezetéseket, Henter Barna lelkész, mentálhigiénés szakember pedig vetítéssel egybekötött előadásokat tartott a téma bibliai vonatkozásairól.

– A Jézus életéről szóló tárlat egy magánszemély, Matula Péter kezdeményezésére jött létre, aki három kortárs képzőművészt, Aknay Jánost, ef Zámbó Istvánt és Tábori Csabát kérte fel, hogy megkötöttség nélkül, ki-ki a saját stílusa és formavilága szerint fesse meg a megadott 21 téma közül az általa kiválasztott evangéliumi részleteket – mondta Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta. Matula Péter célja a kortárs művészet támogatása mellett az, hogy a gyerekek megismerjék a bibliai történeteket.

– A programsorozatot a gyereahogyvagy.hu portálja szervezi. A célunk az, hogy a decemberi kiállításon keresztül bemutassuk Jézus életét, s ehhez kapcsolódóan rajzpályázatot hirdettünk azonos címmel a kerületi általános iskolák 3–6. osztályainak – tájékoztatott Henter Barna. – Karácsony közeledtével az emberi szeretet, az egymás felé fordulás, a családi összetartozás jegyében vártuk a diákok alkotásait.
A művésztanár szuggesztív tárlatvezetései és a lelkész vetítéssel egybekötött előadásai révén bizonyára közelebb kerültek a diákokhoz a bibliai történetek. Ily módon ellátogathattak többek között Betlehembe, Názáretbe, a Galileai-tenger partjára, Kapernaumba, Jeruzsálembe, a Gecsemáné-kertbe és Cézáreába. A vetítések segítséget nyújtottak a gyerekeknek a saját a bibliai témájú képeik elkészítéséhez is.
A záróünnepséget, a rajzpályázat értékelését, a díjak átadását január 20-án rendezik meg a Kondor Béla Közösségi Házban.
A Jézus élete című kiállítást minden megyeszékhelyen is bemutatják majd, szintén rajzpályázattal összekötve, és a kiállítás-sorozat végén, 2017-ben a győztes műveket a három képzőművész alkotásaival együtt közös tárlaton mutatják be Budapesten.