A komolyzene kerületi mesterei

Írta:  2014.12.11.
A Pestszentimrei Sportkastély ad otthont 2015 januárjában is a Dohnányi Ernő Zeneiskola újévi hangversenyének. Az elmaradhatatlan koncerttel jövőre is vidáman indulhat az esztendő.

A Dohnányi Ernő Zeneiskola csaknem 45 éve működik önálló intézményként a kerületben. A magas színvonalú oktatást nyújtó zeneiskolában jelenleg 77 tanár dolgozik, és mintegy 1000 diák tanul a 14 tanszakon. Az iskola nagy súlyt fektet a tehetséggondozásra, pedagógusai rendszeresen részt vesznek szakmai fórumokon, tanítványaikkal pedig különféle fesztiválokon és versenyeken. A cél a gyerekek zeneművészet iránti érdeklődésének felkeltése és képességeik kibontakoztatása. Emellett kiemelten fontosnak tartják a közösségi muzsikálást – az iskolában több együttes és zenekar is működik.
Az eltelt évek alatt a Dohnányi Ernő Zeneiskola számos koncertjéből vált hagyomány a kerületünkben, amelyeket a helyi lakosok mindig nagy érdeklődéssel várnak. Ilyen többek között a tanévzáró hangverseny, a filmzenei koncert, az adventi hangverseny vagy a mindig telt házas újévi koncert.

Zenei nosztalgia

Az újévi hangverseny immár több mint egy évtizedes múltra tekint vissza. Az első, 2002-es hangversenyt a Karinthy Frigyes Gimnáziumban rendezték, majd felváltva a Lőrinci Sportcsarnokban és a Pestszentimrei Sportkastélyban.

A siker útján

A zeneiskola növendékei 2014-ben is számos nemzetközi és országos versenyen értek el kiemelkedő eredményeket. A IV. Nemzetközi Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraversenyen Fekszi Csaba Kornél 2. helyezett (nívódíjas) lett. A IV. Országos Gregor József Énekversenyen Kiss Judit Anna az első helyezés mellett elnyerte a Gregor József Emlékére Alapítvány „A legkifejezőbb előadó” díját is. Nagy Dorottya Tímea és Wéber Dorina a Bartók Emlékházban rendezett „Nem arról hajnallik…” népzenei találkozón szerepelt kiválóan. A XIII. Országos Lubik Imre Trombitaversenyen Kada Péter Zoltán 6. helyezett lett. A Suhajda Énekegyüttes kiemelt nívódíjban részesült a X. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén. A dunaszerdahelyi Nemzetközi Harmonikafesztiválon a második helyezést Szatzker Zsanett, míg a harmadikat Havjár Bernát Sámuel szerezte meg. Fegyó Benedek a XIV. Országos Friss Antal Gordonkaversenyen képviselte méltóképp a zeneiskolát.
 

Az évek során a zenei programot az aktuális évfordulókhoz igazították, ennek megfelelően mindig előadtak néhány azokhoz kapcsolódó művet. A műsort emellett hol finoman elrejtett zenei humorral fűszerezték, hol a koncerthez a későbbiekben csatlakozó kórus szereplésével dobták fel, illetve vendégművészek szereplésével színesítették.

Új idők új zenéi

2015-ben január 4-én 18 órai kezdettel rendezik meg a hagyományos újév-köszöntő hangversenyt, amelyre a jegyek – egységesen 1200 forintos áron – elővételben már kaphatók a zeneiskolában, a Pestszentimrei Közösségi Házban, valamint megvásárolhatók lesznek az előadás előtt egy órával a koncert helyszínén, a Sportkastélyban is. Az eseményen Ughy Attila polgármester mond újévi köszöntőt, és a hangversenyt Konkolyné dr. Kovács Ilona zenetörténész konferálja. A koncerten olyan kitűnő szólisták is közreműködnek majd, mint Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész és Kiss András operaénekes. Az eseményen a zeneiskola ifjúsági fúvószenekara és szimfonikus zenekara mellett fellépnek az ének tanszak növendékei, valamint a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola több tánccsoportja is.
A zenei paletta idén is széles lesz, a klasszikusoktól a kortárs művekig terjed. Felcsendül többek között a méltán népszerű Radetzky-induló, valamint Mozart és Puccini operáinak jól ismert dallamai.