Családi nap és rajzpályázat a repülésről

Írta:  2015.02.04.
A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai családi napot és rajzpályázatot hirdettek az Ég és Föld című repüléstörténeti időszaki kiállításhoz kapcsolódóan.

A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai családi napot és rajzpályázatot hirdettek az Ég és Föld című repüléstörténeti időszaki kiállításhoz kapcsolódóan. A gyerekek és a szülők repülőgépmakettet dekorálhattak, a pályázók pedig lerajzolhatták, hogy vajon milyen repülőkkel utazunk ötven vagy száz év múlva, és milyenek lesznek a jövő repterei.

Az Ég és Föld című légiforgalmi és repüléstörténeti időszaki kiállításon, a KÖKI Terminálban közös alkotásra várták január 17-én a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai a családokat. Egy TU–154-es repülő nagyméretű habkarton makettjét dekorálhatták ki a gyerekek.
A kora délutáni programra folyamatosan érkeztek a családok. Háromévestől nyolcévesig összesen húsz gyerek szorgoskodott a kiállítótér közepére fektetett repülőgépelemeken.

A rajzpályázat helyezettjei

6–8 éves korosztály: 1. Szűcs Ádám (Ady iskola), 2. Hajnal Máté (Ady iskola), 3. Bobák Inez (Ady iskola).
9–12 éves korosztály: 1. Halmi Flóra (Kapocs iskola), 2. Pallay Dóra (Kapocs iskola), 3. Kolozsvári Péter (Kondor iskola).

– A résztvevők kiválaszthatták, hogy a repülő melyik részét szeretnék kifesteni – mondta Várnainé Rozgonyi Sarolta, a helytörténeti gyűjtemény múzeumpedagógusa. – Minden elemre jutottak szorgos kezek, ki a repülő szárnyait, ki a törzsét díszítette. A nagy dekorálható felületek vonzották a szülőket is, akik szintén bekapcsolódtak az alkotómunkába, s a gyerekekkel együtt dolgoztak a művön. Volt, aki csak a színekkel játszott, mások vidám mintákat festettek. A több négyzetméternyi felületen jutott hely mindenkinek, hogy megvalósítsa az elképzelését.

Újra családi nap

A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai havonta egy szombat délutánon a kiállításaikhoz kapcsolódó, alkotással egybekötött programot szerveznek a kerületi családoknak.
Legközelebb február 14-én várják az érdeklődőket, a kiállított öltözékek ihlette óriás papírbábok és farsangi maszkok készítésére a Múzeumsarok kiállítóhelyen (Szent Lőrinc sétány 2.).

Az akció végén a gyerekek és a szülők izgatottan várták, hogy összeállítsák a makettet, és büszkén fényképezkedtek vele. A családi nap résztvevőinek munkája tíz napig volt látható az időszaki kiállításon.
A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény Milyennek képzeled el a jövő utasszállító repülőit és repülőtereit? címmel hirdetett rajzpályázatot 6–8 éves, illetve 9–12 éves kategóriában. A felhívásra összesen 167 pályamunka érkezett, s a nyertes pályamunkákat február 5-ig lehetett megtekinteni az Ég és Föld című kiállításon.

A pályaműveket Rozgonyi Sarolta és Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta képzőművész, művésztanár értékelte. A február 3-i díjkiosztó ünnepségen Dömötör István alpolgármester mondott köszöntőt.