Nagy sikerű művészeti kavalkád

Írta:  2015.03.05.
A Kondor Béla Közösségi Ház március 3-án tizenötödik alkalommal rendezte meg a középiskolások képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítását és díjkiosztó ünnepségét a kerületi Gyermek és ifjúsági művészeti találkozók keretében.

A Kondor Béla Közösségi Ház kiemelt feladatának tekinti a művészeti nevelést, a hagyományok ápolását, így igyekszik nagy súlyt fektetni az értékek közvetítésére, a tehetséggondozásra, a művészetet értő és befogadó közönség nevelésére. Az ennek jegyében 2000-ben útjára indított képző-, ipar- és fotóművészeti pályázat az elmúlt évek során olyannyira népszerűvé vált, hogy nemcsak a fővárosból érdeklődnek iránta egyre többen, hanem az ország különféle pontjairól is.

Ez alkalommal országszerte 36 iskolából 396 alkotó 839 munkája érkezett be a pályázatra. A képeken és a fotográfiákon túl ezen a rendkívül széles spektrumú tárlaton találkozhatunk a szőttesektől, a térplasztikáktól a kreatív könyvterveken és az üvegmunkákon át a gyöngyfűzésig számos egyéb műfajjal is.

Mindenki találja meg a saját hangját

– A képzőművészeti kategóriában a különböző technikák felvonulásán túl a zsűrinek örömteli gondot okozott, hogy a tartalmi sokszínűséget is értékelje a díjak odaítélésénél. A gondosan megformált csendéletekből, a tanulmányrajzokból árad a magas szintű technikai felkészültség, a megfigyelés és az ábrázolás pontosságának igénye. Mint az elmúlt években, idén is kiemelkedő helyet foglal el az önmagát, korosztályát a portré műfajában bemutató, a felnőtt lét küszöbén álló fiatalok útkeresése, mintegy tükröt tartva a szemlélő elé. Ezeknek az expresszív műveknek a felfedezése jelentette az értékelők számára a legnagyobb örömöt. A fotóművészeti pályázatra beérkező számos kiemelkedő alkotásnál is a sablonosság elkerülése, a saját hang megtalálása, felmutatása volt a legfontosabb értékelési szempont.

A magas színvonalú pályaművek bizonyítják, hogy az egyre fejlettebb fényképészeti technológia alkalmazása közel áll az ifjúsághoz. A legkiválóbb alkotások azonban magukban hordozzák azokat a komponálási, szerkesztési eljárásokat és vizuális kifejező eszközöket, amelyekre évszázados példák találhatók a művészettörténetben – mondta Varga Ferenc médiaművész, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet pedagógiai szakértője, a képző- és iparművészeti kategória zsűrijének elnöke.

Díjazott művészpalánták

Az eseményt Ughy Attila polgármester nyitotta meg, az ifjú alkotókat és a találkozó vendégeit Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntötte. A zsűri a versenyműveket ebben az évben 59 díjjal ismerte el, amelyeket Vörös Árpád, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Közművelődési és Sport Közalapítvány elnöke adta át. Az eseményen a Tébláb Művészeti Iskola Rezeda csoportja mezőségi táncokkal lépett színpadra. A pályaművekből készült kiállítás március 20-ig tekintő meg a Kondorban.