Nyílt lélekkel fordult az emberek felé

Írta:  2015.03.16.
Zala Tibor Munkácsy-díjas festő-, grafikus- és képzőművész emlékkiállítása március 11-én nyílt meg a Pestszentimrei Közösségi Házban.
Zala Tibor Pestszentlőrincen született. Elemi iskoláinak elvégzése után a polgári iskolát is Pestszentlőrincen kezdte el, és itt kapta rajztanárától az első inspirációt arra, hogy művész legyen.
A településünkhöz kötődő Munkácsy-díjas művész idén lett volna 95 éves. Ez volt az apropója Zala Tibor emlékkiállításának.

Ódor Katalinnak, Pestszentimrei Közösségi Ház igazgatójának üdvözlő szavait követően Bereczky Loránd művészettörténész méltatta a neves művészt, akit mindenki egyszerűen csak Tibi bácsinak hívott, mert mindig nyílt lélekkel fordult az emberek felé. Nagyon szerette az embereket, akik ezt megérezték és viszontszerették őt. A művészettörténész érdekességként megemlítette, hogy Tibi bácsi ember- és életszeretete visszaköszön a munkáin keresztül is.

Alkotásai nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem lelkünkhöz is szólnak.
Zala Tibor művészeti tanulmányait textilrajzolókét kezdte, majd 1946-tól az Iparművészeti, majd a Képzőművészeti Főiskolán folytatta, ahol 1952-ben diplomázott. 1964-től 1980-ig a Török Pál utcai Képző-és Iparművészeti Szakközépiskola igazgatója volt, így nevéhez fűződik több művészgeneráció nevelése és elindítása is. A 1947-től rendszeresen részt vett hazai és nemzetközi kiállításokon is.

Országszerte 39 egyéni kiállítása volt, köztük kétszer a Műcsarnokban, továbbá Varsóban, Indiában, Zimbabwében, Amerikai Egyesült Államokban volt. Művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galéria és több hazai múzeum gyűjteményében. A Budapest Grafikai Alkotóközösség és a DunapART művészcsoport tagja volt.
A kiállítás anyagát Zala Tibor lánya, Judit bocsátotta a PIK rendelkezésére.
A tárlat március 29-ig tekinthető meg.