A grafika mesterei

Írta:  2015.04.17.
Hincz Gyula festő-, és grafikusművész irodalmi művekhez készített rajzaiból és nyomataiból nyílt kiállítás a Fehéren Feketén Galériában. A ritkán látott alkotások közösségi szintre emelik az olvasási élményeket.

Nádasdy Mihály szobrászművész, a Fehéren Feketén Galéria vezetője minden év tavaszán egy tematikus kiállítás keretében emlékezik meg Hincz Gyuláról, a 20. század egyik jelentős magyar képzőművészéről. A Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, grafikus széles spektrumú életművébe most hatodik alkalommal nyerhetünk betekintést. A három grafikus mester címmel, április 10-én megnyílt kiállításon Hincz Gyula mellett két kiváló tanítványa, Reich Károly és Gross Arnold Kossuth-díjas grafikusművészek munkái is megtekinthetőek.

A megnyitón a vendégeket Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntötte. A műsorban a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanulói működtek közre. A tárlatról Bakonyvári M. Ágnes művészettörténész beszélt.

– Eszünkbe jut-e valaha, hogy ifjúkori élményeinkben cinkostársak voltak a művészek is? Hincz Gyula számos Weöres Sándor vershez készített illusztrációt, Reich Károly többek között Móra Ferenc Kincskereső kisködmönjét és Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regényét rajzolta meg, míg Gross Arnold a diákkorunkban titokban vagy kötelezően olvasott regények hőseit ábrázolta. A három művész a derékszögek és a párhuzamok világából kilépve, a kritika eszközeit a humor könnyedségével felhasználva alkotott és hagyta mindezt művészi hagyatékául, mely leszármazottjaiknak és Nádasdi Mihálynak köszönhetően most a kerületben látható.
A kiállítás előzetes bejelentkezés után április 22-ig tekinthető meg a galériában.