Egy élet feketén-fehéren

Írta:  2015.04.28.
Naplói alapján írt könyvet Kiss Sándor a 60-as, 70-es évekről. A belvárosi galerik és a rockélet szereplői mellett kendőzetlen őszinteséggel mesél a családjáról.
Kiss Sándor Mammut: Feketén, fehéren – Egy siheder naplójából című tavaly szeptemberben megjelent könyvét mutatták be április 14-én a Rózsa Művelődési Házban. Az eseményen az író elmondta, hogy egy régi jó baráttal való véletlen találkozás indította el az alkotói folyamatot, annak hatására vette újra kezébe a sok évvel ezelőtt, 1967 és 1969 között írt hat naplóját. Leporolta őket, majd hosszú hónapok aprólékos munkájával egy könyvbe rendezte össze a régmúlt gondolatait és emlékeit.

Az életrajzi ihletésű könyv a Kiss család villanásnyi életképeit mutatja be egy budapesti lakásból és a falusi élet mozzanatait Zagyvarékasból. Kiss Sándor mesél a 2007-ben bezárt Lipótmezei Elmegyógyintézetről is, ahol a 60-as, 70-es években egy évtizeden át ápolta a betegeket. Az író kiemelte, hogy a kétezer ágyas elmekórház sok ápoltnak nyújtott állandó otthont, akik közül a bezárásakor sokan az utcára kerültek, és hajléktalan sorsra jutottak.
 

 

A könyvben számos korabeli fotó és illusztráció is látható, amelyek egy részét szintén az író készítette. Az ezekből és még több, a könyvből kimaradt érdekességből összeállított kiállítás április 30-ig tekinthető meg a Rózsa Művelődési Házban.