Tejesdobozból pénztárca

Írta:  2015.04.29.
A háztartási hulladék újrahasznosítása volt a témája a Múzeumsarok április 25-i családi délutánjának.
A háztartási hulladék újrahasznosítása volt a témája a Múzeumsarok április 25-i családi délutánjának, amelyen a tejes- és más kartondobozokból, különböző műanyagokból, kupakokból, illetve elhasználódott ruhadarabokból, zoknikból lehetett praktikus használati tárgyakat, játékokat készíteni.

- A családi délutánjaink mindig az aktuális kiállítás témájához kapcsolódnak. Ezúttal Gróf Cséry Lajost, illetve az általa létesített Cséry-telepet mutattuk be. A gróf volt az, aki az 1890-es években a szemét feldolgozásáról szóló szerződést kötött a fővárossal – mondta el a program kapcsán Rozgonyi Sarolta múzeumpedagógus. – A telepre vasút is vezetett, amit a köznyelv egyszerűen csak „szemétvasútnak” nevezett. Cséry Lajos kezdte először szétválogatni a szemetet, és saját szabadalma alapján szerves trágyát állított elő belőle elsősorban a kertészetek és szőlészetek számára.
A Múzeumsarokba ezen a szombat délutánon kilátogatók között voltak, akik csak a kiállítást nézték meg, de a kézműves asztaloknál is készültek a különböző tárgyak. Az újrahasznosítható karton és műanyag hulladékból készíthető játékoknak, használati tárgyaknak csak a fantázia szabhatott határt. Népszerű volt a tejesdobozból készíthető pénztárca, de a Kinder-tojás műanyag belsejéből is lett ügyességi játék. Használt zoknikból hernyó és egyéb bábok készültek, az apróbb műanyag hulladékból fülbevalókat lehetett csinálni.