Vetélkedőn a lengyel-magyar barátságról

Írta:  2015.05.08.
A XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat április 30-án negyedik alkalommal rendezett tanulmányi vetélkedőt a Kondor Béla Közösségi Házban. A verseny fődíja egy varsói út volt.
A lengyel-magyar kapcsolatok sok évszázados múltra tekintenek vissza. Közös királyok, kölcsönös zenei és irodalmi inspirációk és közös szabadságtörekvések. A történelem során a két nemzet között olyan önzetlen barátság alakult ki, amit sosem az érdekek határoztak meg. Ezen kapcsolat gyökereit kutatva szervezett taulmányi vetélkedőt a lengyel nemzetiségi önkormányzat, ahol a diákok történelmi és kulturális tudásukról adtak számot.

A versenyt a kerületi általános iskolák 7–8. osztályos tanulóinak hirdették meg, egy csapatban öt diák és egy felkészítő tanár indulhatott. Idén öt csapat – kettő az Eötvös Loránd Általános Iskolából, kettő a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnáziumból és egy a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskolából – mérette meg magát. A feladatlapok kitöltésére 60 perc állt a versenyzők rendelkezésére, majd rövid szünet után az eredményhirdetés következett.

A zsűriben Balogh Katarzyna, a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Tóthné Szegedi Iwona elnökhelyettes, Molnár Imre történész és Kohut Gyula, a kerületi önkormányzat nemzetiségi és szervezési referense értékelte a feladatlapokat. A diákok a Magyar Varsó című könyvből készültek fel. Az első helyezést, így a négynapos varsói utazást az Eötvös Loránd Általános Iskola tanulói nyerték.