Két művész kezétől érintve

Írta:  2015.05.10.
Kettős kiállításnak ad helyet május 9. óta a Fehéren-Feketén Galéria: Zsolnay Mihály és Kovács Ernő népi iparművész fafaragásai láthatóak.

˗ Zsolnay az ősi, archaikus erő, a világ titkainak kutatója, Kovács Ernő pedig a reneszánsz mester a maga rendkívül kifinomult technikai tudásával, cizellált formavilágával – foglalta össze röviden Frömmel Gyula festőművész a különbséget Zsolnay Mihály és Kovács Ernő népi iparművész munkái között.
A két alkotóban közös, hogy mindketten fával dolgoznak, és hogy legfrissebb alkotásaikat ugyanott, ugyanazon a kiállításon, a Fehéren-Feketén Galéria május 9-én megnyílt, A fa két művész kezétől érintve című tárlatán mutatják be. A megnyitón hangzott el Frömmel Gyula elemzése, amelyből kiderült, míg az egyébként sportemberként, tanárként is ismert és sikeres Zsolnay hosszú ideje rendszeresen kiállító művész, addig a taksonyi illetőségű, eredetileg az asztalos szakmából élő Kovács először lép a közönség elé iparművészeti munkáival.

Frömmel Gyula hosszan beszélt arról, hogy a fa a képző- és iparművészet egyik legrégibb anyaga, és hogy a mítoszok tanúsága szerint a mindennapi használaton túl mindig is szimbolikus jelentéssel bírt az ember számára. Éppen ezért, és persze megmunkálhatósága miatt alkalmas arra, hogy az ember számos gondolatának adjon formát.
A május 9-i megnyitón a galéria alapító-tulajdonosa, Nádasdi Mihály szobrászművész köszöntötte még a vendégeket, Ayele Fanni pedig fuvolajátékával teremtett kiváló hangulatot az esthez. A kiállított művek május 21-ig, előzetes egyeztetés után tekinthetőek meg a Teleki utca 26/b alatti galériában (telefon. 291-9047).