Negyedévszázados a Gloriett-suli

Írta:  2015.05.18.
A Gloriett sportiskola fennállásának 25. évfordulója alkalmából jubileumi hetet rendezett, amelynek záró programja a nagysikerű gála volt május 15-én a Kondor Béla Közösségi Házban.

A Gloriett Sportiskolai Általános Iskola kerületünk legfiatalabb általános iskolája a Gloriett-lakótelepen, az erdő szélén található. A hatalmas, tágas épületben tizenhat tanterem és nyolc szaktanterem, tornaszobák, egy tornacsarnok, egy 5000 kötetes könyvtár, valamint kiállítások, bálok rendezésére is alkalmas aula, és egy tágas étterem szolgálja ki az oktató-nevelő munkát. A játszóudvar mellett sportpályák, sátorfedésű műfüves labdarúgópálya, 60 méteres futópálya áll a diákok rendelkezésére.
Az intézmény az elmúlt negyed században több változást, átalakulást ért meg. Az egyszerű lakótelepi iskolából emelt szinten matematikát, rajzot, majd testnevelést oktató iskolává vált.
A 2007-2008. tanévtől közoktatási típusú sportiskola és utánpótlás-nevelési módszertani központ lett. Jelenleg a Magyar Olimpiai Bizottság Sportiskolai Programigazgatósága által támogatott köznevelési típusú sportiskola. Pestszentlőrinc-Pestszentimre színes oktatási palettáján speciális helyet foglal el az intézmény, mert a kerület és a dél-pesti régió egyetlen sportiskolája. A 2011-2102-es tanévtől a Testnevelési Egyetem gyakorló iskolája.

Az intézmény az elmúlt 25 évben háromszor kapott új nevet: Benedek Elek Általános Iskola, I. sz. Etalonsport Általános és Sportiskola, Gloriett Általános és Sportiskola, jelenleg Gloriett Sportiskolai Általános Iskola.
A névváltozás egyben profilváltást és körzeten kívüli iskolává válást is jelentett. Az intézményben az utánpótlás-nevelés nem szabadon választott szabadidős tevékenység, hanem köznevelési feladat. Biztosítja sportoló diákoknak iskolai és sportbéli kötelezettségeinek összehangolását, a legmagasabb szinten lehetővé téve számukra a sportsiker elérését, az élsportolóvá válást is. Ennek érdekében az iskola arra törekszik, hogy diákjaik ott legyenek a diákolimpiák budapesti és országos döntőjében. Sportolóik évente több sportágban is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, ritmikus gimnasztikában, labdarúgásban, atlétikában, kézilabdában, tornában. Számos serleg, érem, plakett, oklevél bizonyítja jól felkészült tanítványaik színvonalas munkáját.

– A sport támogatása mellett nagy hangsúlyt helyezünk a tanulásra is – hangsúlyozta Timotityné Sibalin Zora, a Gloriett Sportiskolai Általános Iskola igazgatója. – A diákjaink a különböző közismereti tanulmányi versenyeken is eredményesen szerepelnek. Az idei tanévben az országos kompetenciamérésen budapesti első helyezést értünk el.
Az alsó tagozat nyolc osztálya iskolaotthonos rendszerben működik, a felső tagozaton nyolc tanulócsoport működik, délután napközis csoportok várják a tanulókat. Az iskolában az idegen nyelv oktatása már első osztályban megkezdődik, a szülők a német és az angol nyelv közül választhatnak.
– Az alsó tagozaton a fiúknak labdarúgás, a lányoknak ritmikus gimnasztika sportágban folyik a képzés – mondta az igazgatónő. – A felső tagozaton további sportágak választására nyílik lehetőség: atlétika, torna, sporttánc, kézilabda, sakk. A diákok napjaik nagy részét az iskolában töltik, ezért a pedagógusok úgy szervezik meg a tanulók életét, hogy az edzések és a védett tanulási idő mellett szabadidejük is maradjon.

A jubileumi héten több programot rendeztek a Gloriett Sportiskolai Általános Iskola pedagógusai. Az intézmény életének fotókon megörökített pillanataiból kiállítás nyílt, délutánonként játékos sport és tanulmányi versenyeken vettek részt a gyerekek, és a pedagógusok megszervezték az öregdiák találkozót is. A rendezvénysorozat a diákok gálaműsorával zárult a Kondor Béla Közösségi Házban.
Az ünnepségen köszöntőt mondott Galgóczy Zoltán alpolgármester, aki az önkormányzat nevében emléklapot, egy faliórát és 250 ezer forintot ajándékozott az iskolának. A rendezvényen részt vett Kucsák László országgyűlési képviselő, Lévai István Zoltán alpolgármester is.