Emlékeink egy ecsetvonásban

Írta:  2015.05.19.
Hagyaték címmel nyílt kiállítás május 15-én a Rózsa Művelődési Házban. Deák Levente képei székelyföldi emlékeiről és a magyarság történetéről mesélnek.
Deák Levente marosvásárhelyi születésű, erdélyi festő, zenész, író alkotásai némi keserédes érzéssel repítenek vissza minket a múltba. Képei a magyarság soha be nem gyógyuló sebeiről mesélnek, egy szétdarabolt nemzet fájdalmának megörökítése jelent számára állandó inspirációt.

– Szeretem, ha a képeimnek mondanivalójuk van, ha van bennük mögöttes tartalom, fantázia. Bár azt mondanám, hogy a módszerem a hirtelen felindulásból elkövetett festészet, ez nem a kivitelezésre, hanem az ihlet, az érzéki benyomás megragadására értendő. Ha egy környezeti hatás, egy könyv vagy egy zene szövege megérint egyből papírt ragadok és felvázolom a fejemben megjelenő képet, amivel majd a később a műtermemben dolgozok tovább – mondta az alkotó.

Első önálló kerületi tárlatán a művész számos kedvenc képe is látható, többek között a kiállítás címadó képe a Hagyaték, valamint A zászlók a szélben, a Trianon és a Magány nevet viselő festmények.
– Hozzám leginkább az impresszionizmus áll közel, szeretem a darabos, szaggatottabb stílust. Bár régen én is festettem fényképszerűen, igen aprólékos, valósághű kidolgozással, mára ezt inkább a modern technikai eszközökre hagyom. Élénk színekkel és határozott ecsetvonásokkal dolgozom, melyek inkább a hangulatot és nem a pontos képet adják vissza.
A kiállítás nyitvatartási időben június 15-ig tekinthető meg a Rózsa Művelődési Házban.