Magasba szálltak a repülők

Írta:  2015.05.19.
A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény és a Lőrinci Nagykönyvtár közös összefogással rendezett interaktív, repülős gyerekfoglalkozást május 15-én a könyvtárban.

A sokak által még mindig csak Ferihegyként emlegetett budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kerületünk szerves része; felnőttek és gyerekek egyaránt érdeklődéssel kémlelik az eget egy-egy le-, vagy felszálló repülőgép hallattán, kiállítások és gyűjtemények sora kötődött már hozzá. A Fedezzük fel együtt a repülőteret! – elnevezésű, a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény és a Lőrinci Nagykönyvtár által szervezett délutánon a Bókay Árpád Általános Iskola második osztályos tanulói ismerkedhettek meg a repülés világával és az egykori Magyar Légiközlekedési Vállalattal (MALÉV).

Milyen volt az első repülőgép? Hogyan maradnak a levegőben és hogyan nézek ki belülről? – a foglalkozáson négy asztalnál különböző megközelítésben kerestek válaszokat ezekre a kérdésekre. A diákok segítségére volt a Mi micsoda Junior Repülőtér című könyve, amit érdeklődéssel lapozgattak. Volt papírrepülő hajtogatás, kirakózás és a helytörténeti gyűjtemény malévos anyagából is bemutattak egy-két érdekes, a repülőgépeken használatos tárgyat, melyek funkcióját a gyerekeknek kellett felismerniük. Végül egy fizikai kísérlettel tesztelték a felhajtóerőt és egy röptetés keretében megnézték kinek szállt távolabbra a papírrepülője.