Mesék, mackók, mesterek

Írta:  2015.05.27.
Ezzel a címmel nyílik meg a KÖKI Terminálban a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény legújabb időszaki kiállítása, amely hétköznapi és muzeális értékű tárgyakat egyaránt felsorakoztat e kedves témakörökben. 
Hol élnek a játékmackók? Hányféle régi használati tárggyal találkozhatunk a mesékben, a közmondásokban? Milyen szépséges tárgyak születhetnek igazi mesterek keze alatt? Mindezekre a kérdésekre a gyermekek és a felnőttek is választ kaphatnak ezen a „játékos” kiállításon.
Mint egy igazi mesekönyvben, a kiállítás is hét fejezetre tagolódik: bepillanthatunk a fafaragó műhelybe, majd az ünneplőbe öltözött babák átvezetnek a „mesés” néprajzi tárgyakhoz, ahonnan az erdő- és városlakó játékmackók, a mesefigurák, a varázslatos fafaragások világába juthatnak el a látogatók. Amikor kilépnek a teremből, ne hagyják ki a külső kirakatban berendezett fonó- és babakészítő műhelyt sem.

A régi használati tárgyak – amelyek gyakori szereplői a meséknek – mellett két népi iparművész alkotásait: Zorkóczy Éva aprólékos munkával készített babáit és Zsolnai Mihály varázslatos fafaragásait, valamint Bartos Ildikó nagy gondossággal gyűjtött mackóit és Gazdik Mária sok éven át készített horgolt mesefiguráit láthatják az érdeklődők május 29-től június 29-ig a KÖKI Terminál (1191 Vak Bottyán u. 75. ) II. emeletén, az éttermek közelében lévő 253. számú kiállítóteremben.
Nyitva tartás keddtől szombatig 10–18 óra között. Kérjük, hogy a vasárnapi nyitva tartásról tájékozódjanak a muzeum18ker.hu honlapon.