Előadás az eltűnt gyerekekért

Írta:  2015.06.08.
Huszonkét kerületi általános iskolából négy-négy diák nézhette meg a Tom Sawyer-kaland című interaktív színpadi produkciót a Gór Nagy Mária Színitanoda előadásában a Honvéd Kulturális Központban.
Galgóczy Zoltán alpolgármester kezdeményezésére az önkormányzat támogatásával a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által működtetett 19 kerületi általános iskolából, valamint a Szenczi, a Szent Lőrinc és a Sztehlo egyházi iskolából négy-négy diák vehetett részt június 3-án és 4-én a kísérőtanáraival a Tom Sawyer-kaland című előadáson.

A Mark Twain regényei alapján, Jeff Newman befejezetlen zenés játékának felhasználásával készült családi musical kamaszokról szól, de nem csak kamaszoknak.
A kaland középpontjában bandázó kölykök, rablóbandák gátlástalansága, a barátság, a hűség, a betyárbecsület és a kitartás áll, az, hogy miként oldhatja fel egy csapatnyi kamasz bátorsága a felnőttvilág ostoba előítéleteit bőrszínről és származásról.
Az előadás érdekessége, hogy nem a megszokott keretek között zajlik, vagyis nem úgy, hogy a színészek játszanak a színpadon, a közönség meg a nézőtérről követi a történéseket, hanem interaktív módon. Egy tárgyalásjellegű keretjátékban mozaikszerűen idézik fel a különböző regényes helyzeteket, mégpedig úgy, hogy a nézők közül kiválasztott esküdtek döntései formálják a cselekményt.
Az előadás nemcsak bemutatja a veszélybe sodródó fiatalok történetét, hanem igyekszik rákérdezni ennek ma is tetten érhető okaira is. A mindennapi erőszak veszélyeinek megjelenítése mellett a társadalmi gondoskodás szükségességét is hangsúlyozza, azzal a szándékkal, hogy ráirányítsa a közfigyelmet az évente több ezrével eltűnő gyerekekkel kapcsolatos megoldatlan társadalmi problémákra.
A színpadi produkcióban Tom Sawyert Puskás Péter, a bírókat Körtvélyessy Zsolt és Bozsó Péter alakítja.