Neves emberek nyomában

Írta:  2015.06.14.
Minden évben több száz kerületi diák vesz részt a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény vetélkedőjén. Az ismeretterjesztésre és közösségformálásra szolgáló kérdéssorok egész osztályközösségeket szólítanak meg.
Szinte minden kerületi iskolába eljutott a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény Párhuzamos Életrajzok címmel, 20 kerületi kötődésű híresség életét bemutató plakátsorozata. A kiállításhoz kapcsolódó játékos vetélkedőn a felnövekvő generáció megtudhatta hogyan éltek és tevékenykedtek a kerületben, hogy mit köszönhetünk nekik, hogy hogyan alakították a múltat ezek a közismert személyek.

– Erre a vetélkedőre nem volt szükség előzetes felkészülésre, mivel a témát feldolgozó plakátsorozatot és a különböző korosztályoknak készített játékos feladatlapokat a gyűjtemény munkatársai állították össze és juttaták el a jelentkező iskoláknak. A feladatok megoldásánál fontos hangsúly volt a csoportmunkán, mivel tapasztalataink szerint azok az osztályok bizonyultak a legsikeresebbeknek, amelyek jól tudtak együttműködni, és az is szerencsés volt, ha a feladatokat egyenletesen tudták megosztani egymás között – mondta Heilauf Zsuzsanna, a gyűjtemény vezetője.
Az idei tanévben egy rendhagyó díjkiosztó keretében 5 iskola 29 résztvevő osztálya közül iskolánként az 5 legjobbat az önkormányzat és a gyűjtemény egy-egy enni- és innivalót tartalmazó csomaggal jutalmazta. Az ajándékot meglepetésként, a legsikeresebb osztályokat személyesen felkeresve Galgóczy Zoltán alpolgármester és Heilauf Zsuzsanna adta át. Elsőként a Kondor Béla Iskola 8.b osztálya, majd a Szent Lőrinc Iskola 7.a, a Sztehlo Gábor Általános Iskola és Gimnázium 5.a, a Brassó Iskola 5.b és végül a Kandó Iskola 3.b osztálya örülhetett az ajándéknak.