Szárnyra kapott az ifjúság

Írta:  2015.06.28.
Válasz-falak címmel nyílt meg a Kondenz csoport első önálló kiállítása. A fiatal művészek alkotásai formailag és szellemileg egyaránt erősítik egymást.
Az ember és az épített környezet kapcsolatát, útkereséseit mutatja be a nemrégiben alakult Kondenz csoport tagjainak alkotásaiból összeválogatott tárlat. Első önálló kiállításukat Nádasdi Mihály szobrászművész támogatásával június 19-én nyitották a Fehéren Feketén Galériában.
– Hosszú-hosszú évek óta tanakodtunk azon, hogy hogyan tudnánk összehozni egy olyan fiatalokból álló művészcsoportot, ami tartósan és magasszínvonalon tud együttműködni és hozzárjárulni a kerület kulturális értékeihez. Ezt mozdította elő a Nemzeti Kulturális Alap által két hónappal ezelőtt minden kerület számára kiírt köztéri szoborpályázat, amire már négy fiatal akotóval közösen nyújtottunk be pályázatot. Az elkészített kisplasztika a repüléstörténetét dolgozza fel és innen ered a megalakult csoport névválasztása is – mondta Nádasdi Mihály a galéria vezetője.

Találón, hiszen mint megannyi csodát rejtő apró szemcse álltak össze a csoport tagja is, hogy összefogásukkal maradandót alkotva, szélesebb közönséget szólítsanak meg. A Kondenz csoport öt ifjú művésze – Csörgő Tamás és Kiss Botond grafikus, Magyar Luca kerámikus, Munkácsy-Kósa Zsuzsanna és Tasnádi Szandra szobrász – bár eltérő művészeti ágakban mégis összecsengő témákban alkotott. Környezetükből merítve örökítették meg a természet ismétlődő jelenségeit, a modern világ letisztultságát, valamint az emberek érzéseit és egymáshoz fűződő viszonyát. A tárlat összeállításában Szabó Zsófia művészettörténész segédkezett.