Születésnapi köszöntő és kiállítás

Írta:  2015.07.05.
A Kávéházi esték rendezvénysorozat keretében Keres Emil színművészt köszöntötték 90. születésnapja alkalmából a Krúdy-kör tagjai, valamint Koncz Eta festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás június 25-én a Zila Kávéházban.
Koncz Eta festőművész kiállítását ifj. Zila László házigazda köszöntőjét követően Kanizsa József író, költő, kritikus, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkára nyitott meg.
Koncz Eta a középiskolát Debrecenben, a festészeti tanulmányait Budapesten végezte, tanítómestere Gábor Emil festőművész volt. A főiskolán modern festészetet tanult, ennek ellenére realista festőnek vallja magát.

Szívesen dolgozik olajjal, akvarellel, valamint készít grafikát. Kedvenc témája a magyar táj, azon belül az Alföld kimeríthetetlen szépsége. Emellett fest portrét, virágcsendéletet vagy éppen pusztán vágtató szilaj paripát is.
A festőművész munkáit számos kitüntetéssel ismerték el, a Krúdy-emlékérem, az Aranyecset-díj, a Cserhát Art-díj, a nívódíj és a Táncsics Mihály-emlékérem birtokosa.
A tárlat megnyitóját követően Keres Emil Kossuth-díjas, érdemes, kiváló és háromszoros Jászai-díjas színművészt, a Krúdy-kör tiszteletbeli tagját 90. születésnapja alkalmából Kanizsa József köszöntötte. Keres Emillel Király Lajos író, költő, műfordító, a Krúdy-kör elnöke beszélgetett a pályájáról, majd a színművész önálló irodalmi műsorral ajándékozta meg a közönséget.

Ezt követően Kanizsa József és Király Lajos Krúdy-aranyemlékérmet adott át Keres Emilnek, majd Pál Dávid és Koncz Eta festőművész és többen a Krúdy-körből festménnyel ajándékozták meg a színművészt.
A Zila Kávéház nevében ifj. Zila László és Zila Edit Keres Emilt 90. születésnapja alkalmából egy kinyitott könyv alakú tortával köszöntötték, amelynek érdekessége az volt, hogy a lapján a színművész Hány élet volt ez? című szonettje volt olvasható. A tortát együtt fogyasztották el az egybegyűltek.
A műsorban közreműködött Enyedi Béla zenész, Kanizsa József, Király Lajos, Tárkány Imre író, költő és Tálas Ernő operaénekes.