Ismét jön az örmény színtársulat

Írta:  2015.09.02.
Nemzetiségi Színházi Szövetség és az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház koprodukciójában ingyenesen tekintették meg az érdeklődők az Éljen a szerelem! című előadást augusztus 30-án a Rózsa Művelődési Házban.
A XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat májusi ülésén született döntés az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház megalapításáról településünkön, Keller Linda színművésznek, az Örmény Kulturális Egyesület elnökének vezetésével. Jelenleg folyamatban van a társulat hivatalos bejegyzése, hogy ezt követően kőszínházként működhessen tovább.
A Rózsa Művelődési Házban nyílt lehetőséget arra, hogy a kerületi Örmény önkormányzat szervezésében a Nemzetiségi Színházi Szövetséggel közösen előadja az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház a Csárdáskirálynő nagyoperett bemutatójának századik évfordulója alkalmából az Éljen a szerelem! című darabot.

Amikor Kálmán Imre megkezdte a Csárdáskirálynő komponálását, szövegíró társaival, Leo Steinnel és Jenbach Bélával a készülő műnek az Éljen a szerelem! címet szánták. A darabot 1915 őszén, a bécsi Johann Strauss Theaterben mutatták be, Csárdásfürstin, vagyis Csárdáskirálynő címmel.
– A Nemzetiségi Színházi Szövetség pályázta meg az előadás finanszírozását, és a frissen megalakult Artashat színházzal közösen mutatta be a darabot – mondta Keller Linda. – A koprodukciós előadásban görög, lengyel, szlovák és örmény nemzetiségű színészek szerepeltek.
Az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház sajátos felfogásban dolgozta fel a darabot. Nagyon izgalmas, a megszokottól eltérő Csárdáskirálynő, illetve Éljen a szerelem! című előadást láthatott a közönség. A darab mentes volt a külsőségektől, a szereplők egyszerű ruhákban léptek színpadra, egy-egy odaillő ruhadarabokkal jelzeték karakterünket
Az Artashat Színház vezetője hangsúlyozta, hogy ők nem operetténekesek, hanem színészek, de ettől függetlenül a fülbemászó dalok nagy része szerepelt az előadásban.
A színházi társulatnak nincs nagy zenekara, csupán hegedűsből, zongoristából és harmonikásból áll.
– Ha igény van rá, akkor szívesen fellépünk Pestszentlőrinc-Pestszentimrén, de ehhez szükségünk van próbalehetőséghez – magyarázta a színművésznő. A legközelebb szeptemberben láthatja a közönség a társulatunkat a Havanna lakótelepi napokon, a nemzetiségi program keretében, a Kondor Béla Közösségi Házban.