Az ezüst is szépen csillog

Írta:  2011.04.18.
A kitűnő szervezés mellett, az izgalmas mérkőzések és a Veszprém magas színvonalú kézilabdája varázsolt csodálatos órákat a Pestszentimrei Sportkastélyba. A kétnapos kézilabda Magyar Kupa négyes döntő nem hozott meglepetést, a serleg- és az aranykollekció immáron huszadik alkalommal Veszprémbe került.

Pontban déli tizenkét órakor a bronzmérkőzéssel kezdődtek meg a vasárnapi helyosztók a Pestszentimrei Sportkastélyban rendezett Magyar Kupa négyes döntőn. Úgy tartják, hogy „kisdöntő” a csalódott csapatok derbije, és ez általában meg is látszik az adott meccsen.
Szerencsére ezúttal ennek semmi jelét nem láthattuk a tegnapi két vesztes, a Tatabánya és a Vác párharcán. A másodosztályú Duna-partiak nagyon motiváltan léptek pályára, így a lényegesen nagyobb játékerőt képviselő bányász csapat is kénytelen volt magas fordulatszámon pörögni. Bár a Zsiga Gyula által irányított váciak meglepetést szerezni nem tudtak, játékukkal igazolták, miért is lettek tagjai a négyes döntőnek.
A Tatabánya végig kézben tartva az összecsapást legyőzte a Vácot, így a bányászvárosba került a bronzérem.
Laluska és Perics ellen nem volt ellenszer
 
A Veszprém és az elődöntőben remeklő PLER KC között meglévő nyilvánvaló tudáskülönbség miatt komoly illúzióink nem lehettek a döntőt illetően. Elvárásunk elsősorban az lehetett, hogy együttesünk bátran küzdjön, és – a tv-közvetítést kihasználva – mutassa meg ország-világ előtt, hogy méltó ellenfele tud lenni Európa egyik legkiválóbb kézilabda-csapatának.
A mérkőzés a várakozásoknak megfelelően alakult. A Veszprém hamar elhúzott, csapatunk erejéből általában két kapott gól után telt egy szerzett találatra. Ennek révén a hetedik percben kettővel, a tizedikben hárommal, fertályóra elteltével pedig négy góllal „ment” Mocsai Lajos csapata. A kapuban brillírozó Perics, valamint a több szenzációs blokkot bemutató Laluska ellen nem találta az ellenszert csapatunk, amelynek soraiban sajnos nem akadt kiemelkedő teljesítmény. Aligha véletlen, hogy a félidőre tízgólosra hízott a Veszprém előnye
 
Mocsai Lajos már leült...
 
A második játékrész ott folytatódott, ahol az első abbamaradt. A veszprémiek több cserét végrehajtva is uralták a meccset. Jellemző kép volt, amikor a negyvenedik perc tájékán az addig végig álló, nem egyszer nagy karmozdulatokkal dirigáló Mocsai Lajos leült a kispadra. Ő is érezte, hogy klassziskülönbség van a két csapat között. Le kell azonban szögezni, hogy ez nem a PLER KC bírálata, hanem a Veszprém dicsérete, hiszen a Mocsai Lajos tanítványai végig komolyan vették a találkozót, és igyekeztek teljes erőbedobással küzdeni. Bár a végén remény mutatkozott, hogy a PLER KC eléri a húsz szerzett gólt, végül az utolsó támadásnál a szélre kitett labda pontatlan volt, így csapatunk húszon innen maradt.
Szégyenkezésre azonban cseppnyi ok sincs, egyrészt azért, mert tisztességes küzdelemben a jobbtól kikapni sosem szégyen, másrészt az ezüstérem – a Veszprém vélelmezett bajnoki címe miatt – ugyanúgy KEK-indulást ér, mint az aranyérem ért volna.

dr. Lévai István Zoltán átadja az ezüstérmeket:

A négyes döntő
legjobbja Dejan Perics, az MKB Veszprém kapusa lett.
A hálóőr különdíját Ughy Attila polgármester adta át:
A www.bp18.hu a lefújást követően mindkét trénert megkérte, hogy értékelje a döntőn látottakat.
 
Adorján Gábor a PLER KC vezetőedzője: "Nagy dolog, hogy eljutottunk ideáig. Bár sokan a szerencsét emlegették – részben joggal, hiszen az elődöntő tényleg kedvezően alakult számunkra – azért ne feledjük: a szerencsét ki is kellett érdemelnünk. Szép sikerek övezték utunkat a Magyar Kupa négyes döntőjéig. A döntőről szólva el kell mondani, hogy a Veszprém teljesen megérdemelten nyert, minden csapatrészében felülmúlt bennünket! Gratulálunk a Veszprémnek, és személy szerint gratulálok saját csapatomnak is, mert a fiúk mindkét napon kitettek magukért."
 
Mocsai Lajos az MKB Veszprém vezetőedzője, a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya: "Úgy érzem, nem volt egy súlycsoportban a két együttes, így teljesen megérdemelt győzelmet arattunk. Ennek ellenére természetesen gratulálok a PLER KC-nek az ezüstéremhez. Örülünk, hogy a Pestszentimrei Sportkastély ilyen remek házigazdája volt az eseménynek, egyben köszönjük is a szervezőknek a gördülékeny, remek lebonyolítást.
Szövetségi kapitányként kit emelne ki a négyes döntő csapataiból?
A tatabányai Halász Máté és Pordán Bálint játéka egyaránt tetszett nekem. Ez azonban nem jelentett meglepetést, hiszen tehetségükre már régóta felfigyeltem. A PLER KC-ból Lendvay Péterrel még lettek volna terveim, de sajnos lemondta a válogatottságot. Mindazonáltal örömmel tölt el, hogy a három nagy csapat – a Veszprém, a Szeged és a Tatabánya – mellett más együttesekben, így a PLER KC-ban is vannak tehetséges kézilabdázók!
 
 
Férfi kézilabda Magyar Kupa – négyes döntő
Pestszentimrei Sportkastély
 
Bronzmérkőzés
Tatabánya-Carbonex – AXA Vác Taxi 2000 29 – 25 (18 – 14).
 
Döntő
PLER KC – MKB Veszprém 19 – 37 (8 – 18).
 
A Magyar Kupa 2010-11. évi kiírásának végeredménye:

1.         Veszprém
2.         PLER KC
3.         Tatabánya
4.         Vác