Dinamikus fejlődés előtt áll a korfball Magyarországon

Írta:  2011.05.17.
Egy héten át Európa legjobb utánpótlás korfballosai népesítették be a Pestszentimrei Sportkastélyt. A torna zárónapján csupa-csupa kedvező benyomással találkozhattunk, ráadásul egybehangzó a vélemény: Magyarország egyre szebb eredményekben reménykedhet a jövőben!
Jellemző, sokatmondó kép volt!
Amikor Tasnádi Sára, a magyar csapatkapitány átvette a mieink ajándékcsomagját, zúgott a vastaps! Nézők és ellenfelek egyaránt megtapsolták csapatunkat, pedig "csak" a nyolcadik helyen zártunk. Hogy mit ér ez a nyolcadik hely? Legokosabb, ha erről a szövetségi kapitányt kérdezzük

Nem mindegy, miként szoros egy meccs!
- Szerintem egy kicsit tévútra vinne bennünket, ha pusztán csak a helyezés alapján értékelnénk csapatunk teljesítményét - mondta Hack Barnabás. - Sokkal hitelesebb képet rajzolhatunk, ha a tornán nyújtott játékunk alapján próbáljuk kiállítani együttesünk bizonyítványát. Látható, hogy a korábbiakhoz képest jelentősen előrelépett a magyar csapat. Sok korfos meccseket játszottunk, és pariban voltunk szinte minden meccsen! Még Hollandia ellen is voltak olyan szakaszai a meccsnek, amikor kiegyenlített volt a küzdelem. A korábbiakban legfeljebb akkor tudtunk szoros meccseket játszani, ha az ellenfél gyenge napot fogott ki, és kevés korfot szerzett. Ilyenkor szoros lett ugyan meccs, de ez csalóka dolog. Sokkal jobb, ha úgy szoros egy mérkőzés, hogy két jól játszó csapat vívja azt meg! Ilyenkor talán még a vereséget is könnyebb megemészteni...

Milyen a jó vereség?
Osztja a szövetségi kapitány véleményét a csapatkapitány, Tasnádi Sára is, akitől az iránt érdeklődtünk, hogy mennyire volt nehéz feldolgozni a két egykorfos vereséget Katalónia ellen.
- Talán meglepő lesz, amit mondok, de engem személy szerint sokkal jobban bánt, hogy a torna elején nem tudtam úgy teljesíteni, amint azt elvártam magamtól - szomorkodott a csapatkapitány. - Csak az utolsó két-három találkozón nyújtottam elfogadható játékot, és ekkor váltam igazán vezéregyéniséggé, holott az elejétől így szerettem volna...
- A katalánok elleni vereségek feldolgozása?
- Könnyebb feldolgozni, ha játszol egy szoros, jó kis meccset, de kikapsz, mintha simán bedarál az ellenfél. Ha "benne vagy" egy meccsben, akkor a vereség is kevésbé fáj!

A közeljövőben megtörténhet az áttörés!
A 21 éven aluli csapatunk tehát közeledik Európa élmezőnyéhez. Adja magát a kérdés, mi várható a jövőben: további felzárkózás, vagy esetleg visszaesés? A Magyar Korfball-szövetség utánpótlás bizottságának tagját, Erdei Attilát erről kérdeztük meg.
- Egybehangzó volt a Nemzetközi Korfball-szövetség tisztségviselőinek álláspontja: A magyar csapat szemmel láthatóan folyamatosan fejlődik - újságolta örömmel a szakember. - Ez a vélemény nagy öröm számunkra, hiszen egyfajta visszacsatolást jelent az utánpótlásban dolgozó szakemberek számára. Látni kell azt is, hogy egyelőre semmiképpen nem Hollandia, Belgium vagy Anglia babérjaira kell törnünk, hiszen ezek az országok sokkal előrébb állnak, mint mi!
Célunk az lehet, hogy a középmezőny elejére verekedjük magunkat! Erre pedig már most is láthattunk biztató jeleket. Én ide sorolom a két Katalónia elleni meccset, még akkor is, ha azokat történetesen egy-egy korffal elbuktuk. Ahhoz, hogy ezen tervünk, vagyis a további felzárkózás megvalósulhasson, még több meccset kellene játsznia csapatainknak. Sajnos azonban ezt nem könnyű megvalósítani. Az anyagiak gyakran akadályt jelentenek, mert a korfball eléggé periférikus sportág Magyarországon...

Kitűnő szervezés, jól sikerült rendezvény
Erdei Attila nemcsak a honi korfball-utánpótlás avatott szakértője, de az U21-es Európa-bajnokság egyik szervezője is volt. Ezért arról is megkérdeztük, hogy - összevetve más nemzetközi korfball-tornákkal - milyennek értékeli a Pestszentimrei Sportkastélyban lezajlott EB szervezését és lebonyolítását.
- Több nemzetközi tornán vettem már részt, és ilyen összehasonlításban is mondhatom: kitűnő szervezés mellett egy nagyon jól sikerült rendezvényt adtunk a nemzetközi korfball-társadalomnak - jelentette ki Erdei Attila.
- Talán hallotta Ön is, amint a Nemzetközi Korfball-szövetség főtitkára, Frans Walvis kiemelte a záróbeszédében, hogy köszönik Magyarországnak és Pestszentlőrinc-Pestszentimrének ezt a remek versenyt. Személyes beszélgetésünk során nekem éppen ugyanezeket mondta, vagyis szó sincs arról, hogy szavai a protokoll miatt hangoztak volna el!
Elmondhatjuk, hogy május 8. és 14. között Pestszentlőrinc-Pestszentimre a korfball fővárosa lett. A sikeres lebonyolítással, és az izgalmas meccsekkel remélhetően sok új hívet szereztünk Magyarországon is ennek a remek sportágnak!