Több, mint futball

Írta:  2011.05.20.
Újraindult a korábban nagy népszerűségnek örvendő, ám anyagi okok miatt megszűnt kerületi focitorna. Az önkormányzat a Pestszentimrei Sportkastély kedvezményes bérbeadásával támogatja a rendezvényt, emellett pedig saját csapattal is benevezett a futballtornára.


Annak idején Szabó Csaba ötlete volt, hogy az amúgy is rendszeresen megmérkőző kerületi baráti társaságok torna formájában is megküzdjenek egymással. Az ötlet sokak tetszését elnyerte, így egyre több és több csapat nevezett be a kerületi focikupára. Csakhogy az egyre magasabbra szökő bérleti díj miatt végül a csapatok nagy része visszalépett a tornától, így az meg is szűnt. Most Lévai István Zoltán közreműködésével élesztették azt újra - immáron Önkormányzati Kupa néven.
- Annak idején magam is rendszeresen játszottam a barátaimmal ezen a tornán - emlékezett Lévai István Zoltán. - Ezért maradéktalanul azonosulni tudtam azokkal a hangokkal, miszerint újra kellene szervezni a mérkőzés-sorozatot. Az önkormányzat támogatásával ezt meg is tudtuk valósítani, aminek nagyon örülök, már csak azért is, mert városrészünk sportos jellegét is tovább tudjuk ezzel erősíteni.

Kedvezményes bérleti díj, mint támogatás
Az önkormányzat támogatása ez esetben nem valamilyen horribilis pénzösszegben ölt testet, hanem abban, hogy a torna fordulóinak helyet adó Pestszentimrei Sportkastélyt kedvezményes áron bocsátotta a tornára benevező csapatok rendelkezésére. Ez egy olyan összeg, amely vállalható minden csapat számára, ugyanakkor fix bevételt biztosít a Sportkastély számára is. Nemcsak ezért jelentős azonban a torna újjászervezése.
- Emlékszem, hogy milyen remek baráti összejövetellé nőtte ki magát ez a torna már régen is - meséli Lévai István Zoltán. - A meccsek után gyakran együtt maradtunk, jókat beszélgettünk a fehér asztal mellett is. Sokkal több volt ez, mint egyszerű focizgatás. Ezt jól példázza, hogy szinte minden egykori csapat itt van most újra! Hiszem, hogy újból feléled majd a szellemiség is.

Az önkormányzat nemcsak segít, játszik is
Az önkormányat nem csupán az újjászervezésnek állt az élére, de -  a Vagyon 18 Zrt-hez hasonlóan - maga is pályára lép a tornán. Igaz, az alpolgármester a végső győzelemre nem érzi esélyesnek csapatukat.
- Nemrégiben, Lengyelországban játszottunk először együtt ebben a mostani felállásban - latolgatta csapata esélyeit Lévai István Zoltán. - Nem vagyunk tehát még összeszokva. Persze ezt a hiányosságunkat kompenzálni fogjuk azzal, hogy küzdeni, hajtani, brusztolni fogunk. Az meg majd a végén eldől, hogy ez mire lesz elég.
Hogy a brusztolás mire lesz elég, tényleg csak a végén dől el, az viszont már az elején is látszott, hogy pontrúgások esetén az aktuális ellenfélnek igencsak érdemes lesz odafigyelni Dömötör Istvánra. Erzsébet-Bélatelep önkormányzati képviselője ugyanis, mintegy tíz méterről, bivalyerővel lőtte ki a bal alsót. Ezzel az ő nevéhez fűződik az Önkormányzati Kupa idei kiírásának első gólja!

Tizenegy forduló lesz

A torna lebonyolításáról a főszervezőt, Pintér Róbertet kérdeztük, akinek a hétköznapokban is mindene a futball, hiszen főállásban az FTC futsal-szakosztályát vezeti.
- Tizenkét csapat nevezett be a tornára - újságolta Pintér Róbert. - Normál, egykörös rendszer szerint bonyolítjuk le a tornát, vagyis 11 fordulót rendezünk, melynek során mindenki mindenkivel játszani fog egyszer. Még nem végleges, hogy a tizenegy forduló végeztével milyen rájátszási szisztéma szerint haladunk tovább, de az biztos, hogy az alapszakasz után is lesznek még majd meccsek. Díjazás is lesz. Az első három helyezett érmet és oklevelet kap és megjutalmazzuk a mérkőzés-sorozat legjobb kapusát, mezőnyjátékosát és gólkirályát is.
Aki kedvet kapott ahhoz, hogy élőben megnézze Lévai István Zoltán cseleit, Dömötör István szabadrúgásait, vagy éppen Csabafi Róbert önfeláldozó mentéseit, látogasson ki a Pestszentimrei Sportkastélyba minden héten, csütörtök este! A belépés ingyenes!