Sikeres volt a sportprogram

Írta:  2011.06.19.
Lassan a végéhez közeledik az egy éve tartó „Tiéd a világ, ragadd meg!” programsorozat, melyben szakemberek segítségével értelmes, hasznos, kreatív szabadidős elfoglaltságokat kínált a kerületben élő, hátrányokkal küzdő 12-18 év közötti iskoláskorú gyermekeknek és családjuknak.
A Bókay-kert munkatársainak a feladata a TÁMOP 5.2.5 – 08/1 – 2008 – 0057 számú pályázat sport- és szabadidős tevékenységek helyszíneinek biztosítása és a programok szervezése volt. Két csoportot hoztak létre; korlátozás nélkül részt lehetett venni a sportjellegű szabadidős tevékenységekben, úgymint ping-pong, kispályás foci, csocsó, tollaslabda, valamint alkalmanként maximum 20 főnek lehetősége nyílt úszásra is.

Népszerű sportágak

Kiemelt fontosságú feladatként kezelték, hogy a rendezvényekről az információ időben és kellő hatékonysággal eljusson a célszemélyekhez, az érdeklődését felébressze, a kellő bizalmat sugalljon. A Bókay Kert programszervezői és a Csibész Gyermekjóléti Központ szakmai munkatársai nyomtatott szórólap, műsorfüzet, „megállító táblákkal” tájékoztatták sportolási lehetőségekről az érdeklődőket.
Az úszásról elmondható, hogy a felkínált sportolási lehetőségek közül ez volt az egyetlen, ahol egy stabil, hét fős csapat mindig megjelent. Azok a fiatalok, akik szeretik az úszást, megtalálták a szabadidejük eltöltésének ezt a formáját. A program ideje alatt 56 alkalommal lehetett iúszni.
A ping-pong program körül jól érzékelhetően kialakult egy stabil, fix „mag”, egyfajta törzsközönség. Jellemző módon nem feltétlenül csak és kizárólag a ping-pong vonzotta őket, néha csak beszélgetni tértek be. Ha a létszám úgy kívánta meg, két asztalt is be tudtak állítani a szervezők. A programokon 56 alkalommal 13 fő vett részt több-kevesebb rendszerességgel.
Nagy érdeklődéssel indult 2010. februárjában a kispályás foci, de a félév során a lelkesedés folyamatosan változott.
A jó idő beálltával a sportfoglalkozásokat áthelyezték a Bókay-kert füves focipályájára, így az érdeklődés újból nagyobb lett. A résztvevő fiatalok rendszeresen kijártak a pályára, és szép számban kísérték el a szülők, barátok is őket, hogy szurkoljanak nekik.
Ez egy komplexebb családi program ötletét is felvetette. (Augusztus közepére „kifutott” ez a program, melyet 28 alkalommal összesen15 fő látogatott.)

Sakkoztak, kártyáztak, csocsóztak

A felkínált lehetőségek közül a tollaslabda vonzotta a legkevesebb érdeklődőt. Minden népszerűsítési kísérlet ellenére sem tudták a szervezők az érdeklődők létszámát növelni. (Augusztus elejére kifutott ez a program, 28 alkalommal mindösszesen négy fő vett részt.)
A Sportkastélyban induló csocsózási lehetőség november végére már egy komplex kis klubbá nőtte ki magát, ahol sakkozni, kártyázni, társasjátékozni és természetesen csocsózni is lehet. Nagy sikernek könyvelhető el, hogy a programnak voltak állandó lány látogatói is. Ezt a lehetőséget 56 alkalommal összesen 12 fő használta ki, melyből 2 lány állandó résztvevő volt.
A program megvalósításában Stiglincz Viktor és Somfai Tamás, a Bókay-kert munkatársai vettek részt.