A szívügyünk legyen!

Írta:  2011.09.19.
Fejest ugorhat, belefeledkezhet a sportba az, aki szeptember 24-én, szombaton ellátogat a Bókay-kertbe. Csupa-csupa fiatal, egészséges és tettre kész emberrel találkozhat, aki ugyanazt vallja, mint ami a rendezvény szlogenje: A sport a mi szívügyünk!


Mindenki játszhat, mindent, ami sport
A nyári táboroztatások után sem unatkoznak a sportért dolgozók a Bókay-kertben. A két héttel ezelőtti, több ezer embert megmozgató, Szeptemberi Kóstoló elnevezésű rendezvény után a mostani – nyugodtan leírható – azt a célt is szolgálja, hogy a kóstolás közben felszedett kilókat (no, jó, dekákat) leadják az odalátogatók. Megtehetik, mert ezen a napon nem a szénhidrát beviteléről, hanem sokkal inkább annak elégetéséről lesz szó.

Minden, ami sport

A Sportízelítő18 – Minden, ami sport elnevezésű program egyik megvalósítója és fő szervezője, Kissné Baumann Gizella azt mond, amit akar: az ő szájából minden igaz… Az önkormányzat sport-, közművelődési és ifjúsági bizottságának vezetője ugyanis sportos életet élt. Atletizált, nem is „középiskolás fokon”, hiszen 400 méteres gátfutóként sokszor képviselte hazánkat nemzetközi viadalokon.
Az egykori sportoló, aki tavasz óta irányítja csapatával a kerület sportját, azt mondta, alig várja már, hogy elérkezzen a Sportízelítő napja.
– Részben azért, mert kíváncsi vagyok arra, hogy hány embert tudunk megszólítani, elérni, részben azért, mert az is kiderül, mennyire sportosak a lőrinci, az imrei emberek.

Vadászterep kluboknak

Délelőtt 10 órától este 6-ig annyi, de annyi program várja az érdeklődőket, hogy előre garantálható: unatkozni, téblábolni senki nem fog egyetlen percig sem.
– Nehéz bármelyik programot is kiválasztani, mert mind egyformán fontos és kedves mindannyiunk számára. Vajon hogyan lehetne különbséget tenni, mondjuk, az aerobic, a futball, a családi dekázóverseny, a szivacskézilabda vagy a röplabda között ¬– s akkor még nem beszéltem a kerületi sztársportolókról, akik a vendégeink lesznek ezen a napon – mondja Kissné Baumann Gizella.
Az elmúlt néhány évben sokak kedvencévé vált Nagy Sportágválasztóval összehasonlítást téve azt mondja, hogy a Sportízelítő18 olyan is, meg nem is. Olyan, mert itt is testközelbe hozzák a fiataloknak a sportágakat, mégis más, mert többet, mást kínál. A lehető legszélesebben igyekszik bemutatni a választható lehetőségeket.
Természetesen ott lesznek a kerületi sportegyesületek is. Érthetően, mert a sok-sok fiatalnak köszönhetően a lehető legjobb „vadászterep” nyílik a számukra.

A sport mindig nyerő

– Húsznál több egyesület lesz a Bókayban, s nekik is köszönhetően legalább harminc sportágat próbálhatnak ki az érdeklődők, amelyekből biztosan mindenki megleli a neki kedveset, azt, amelyben el tudja képzelni a saját maga sportos jövőjét.
Jelen lesz a sporttudomány is. Dr. Petrekanits Máté, a Testnevelési Egyetem, a TF sportélettani laboratóriumának a vezetője is szerepel a meghívottak hosszú listáján. A doktor úr a bemutatott és kipróbálható sportágakhoz ad hasznos tanácsokat – az orvos szemüvegén keresztül.
Kissné Baumann Gizella azt mondja, az sem érdekli, hogy milyen lesz az időjárás. Persze boldogabb volna a kellemes őszi napfénytől, de ha hűvösebb lesz, netán csöpörög, akkor is nyerni fognak ezen a szombaton.
Mert, ahogy állítja: a sport mindig nyerő.

Tapossa laposra!
Biztosnak tekinthető, hogy a zenéről és arról, hogy legyenek táncos lábak is a színpad előtt, a Strokes együttes gondoskodik. A szervezők arra kérik a fiatalokat, hozzanak magukkal egy-egy PET-palackot, amely jó szolgálatot tesz majd a koncert alatt. Utána pedig, összetaposva, a szelektív gyűjtőben végzi be, nem szennyezve a környezetet.

Ismert sportarcok
Kerületünk sztársportolói közül többen is elfogadták a meghívást.
Fodor Zoltán, az olimpiai ezüstérmes birkózó, bízva abban, hogy a térdműtéte után már kibiceghet a Bókayba, szeretne ott lenni. A londoni játékokra készülő sportoló elmondta, hogy őstehetségekre, őserőre is rá lehet bukkanni egy-egy ilyen rendezvényen. „Ha megízlelik a sportot, meg is szeretik. Akkor pedig ott maradnak az edzőteremben, s ez már önmagában haszon.”
Az öttusa világbajnokságról három éremmel és olimpiai kvótával hazatért Marosi Ádám orrsövényműtétje miatt hiányozni fog, viszont okvetlenül ott lesz a sportügyekben a kerület egyik arca Lendvay Péter, aki az FTC-PLER játékosaként az elmúlt hét közepén sokat tett azért, hogy a „lőrinci Fradi” otthon tartsa a bajnoki pontokat a Pécs ellen.
– Jól megy a csapatnak, öröm ez számunkra. Különösen úgy, hogy nem is olyan régen lettünk kész, egységes csapat. Kíváncsian várom a Sportízelítőt, különösen azért, hogy vajon milyen a potenciális kézilabdázó utánpótlás a kerületben. Az mindenesetre biztató, hogy a meccseinken viszonylag sok fiatal arcot látok.
A vendégek között köszönthetik Magyar Zoltánt, a montreali olimpia lólengésbajnokát, akinek az állatorvosi rendelője kerületünkben található. Jelezte az érkezését Balogh Gábor egykori öttusázó világbajnok, a miniszterelnök tanácsadója is.

Mindenkinek szinte minden
Az érdeklődők többek között olyan sportágakat próbálhatnak ki, mint a zumba (latinos aerobic-tánc), a klasszikus aerobic, a szivacskézilabda, a korfball, a strandröplabda, az íjászat, az asztalitenisz adogatógéppel, a kosárlabda, a jóga, a síelés, a kerékpározás. A labdarúgáson belül minden elérhető, kipróbálható lesz: fejelőbajnokság, 11-es rúgó verseny, lábtenisz, futball-labda célba lövése, családi dekázóverseny.