Almási parádéja bronzérmet ért

Írta:  2011.11.12.
A kerületünkben élő Almási Zoltán fantasztikus teljesítményének köszönhetően bronzérmes lett a magyar férfi válogatott a sakk Európa-bajnokságon.
A sakkcsapatok számára a görögországi Porto Carrasban rendezett Európa-bajnokságon a magyar válogatott (Lékó Péter, Almási Zoltán, Balogh Csaba, Gyimesi Zoltán, Berkes Ferenc) nem kezdett jól, 4 forduló után még csupán a 20. helyen állt. Ezt követően azonban háromszor győzött, és felzárkózott az élcsoporthoz. A 8. körben a Románia ellen 2:2-t ért el, ám a bronzéremhez egy igazi nagy bravúr is kellett, ugyanis a zárófordulóban Bulgária következett. Miután mind a négy magyar játékos diadalmaskodott, a 4:0-s sikert hozta meg a bronzérmet. A teljesítmény értékét növeli, hogy Lékó Péter a korábbi világbajnok Topalovot győzte le.
A torna során a csapat legjobb teljesítményét Almási Zoltán nyújtotta, aki egészen kiemelkedően szerepelt, 8játszmában 6 pontot szerzett, s ez 2809-es Élő-pontszámnak felel meg, azaz mintegy 100 pontos teljesítménnyel jobbat nyújtott a tőle elvárhatónál.
Az Európa-bajnoki címet a férfiaknál a németek nyerték, míg a 2. helyen az azeriak végeztek. A nőknél Oroszország végzett az élen, Lengyelországot és Grúziát megelőzve. Magyarország (Hoang Thanh Trang, Mádl Ildikó, Rudolf Anna, Gara Tícia és Gara Anita) a 15. helyen zárt.