Lendületben vannak

Írta:  2012.01.21.
Lendületbe hozzuk! címmel indult év végén az önkormányzat ingyenes sportoktatási programja. Az úszástanítás a Kastélydombon zajlik.

Sokan valóban itt tanulnak meg úszni
– Élmény ez nekem, alig várom a vasárnapokat…
A fenti mondat minden kétséget eloszlat afelől, hogy az oktatók – akik nem mellesleg kiváló szakemberek, felsőfokú végzettségű edzők – nem kényszerként élik meg az úszásoktatás heti egy óráját, hanem lelkesedéssel, hogy ne írjuk, küldetéstudattal, hiszen azt adhatják tovább, amihez a legjobban értenek.
A „publikum” – az úszni megtanulni szándékozók – pedig lelkes és hálás. Amikor ott jártunk, a foglalkozásokon részt vevő 25 főből mindössze hét hiányzott, vagyis 18-an ott voltak a kulturált, tiszta uszoda 140 centi vízmélységű, húszméteres medencéjében, hogy elsajátítsanak valami újat.
– Amikor decemberben elkezdődött az oktatás, sejtettem, hogy rossz nem sülhet ki belőle. Nem, mert miért ne jönnének az emberek? A vasárnap délelőttök általában szabadok, sokan is laknak a környéken, arról nem is beszélve, hogy egyetlen forint kiadás nélkül sajátíthatják el egy sportág alapjait, és szerezhetnek vízbiztonságot – mondta Eszes János, a vasárnapokat alig váró szakedző, aki elmesélte azt is: volt, aki úgy kezdte, hogy félt a sekély vízben is, s nem merte elengedni a medence falát, de ma már bátran tempózik, és nem fél a fejét a víz alá tenni.
A szakember számára ez érthetően sikerélmény. Legalább akkora, mint az úszni megtanulók számára.
Eszes János nem egyedül képezi a „delfineket”, két segítője is van a korábban Nyíregyházán atletizáló Tomáskovics Adrienn, valamint Vas Éva személyében.

Bevált, sokan jönnek

Kissné Baumann Gizella, az önkormányzat sport-, közművelődési és ifjúságpolitikai munkacsoportjának vezetője friss adatokkal szolgált az ingyenes sportoktatásról. Elmondta, hogy a négy sportágban – úszásoktatatás, nordic walking, síoktatás, futópont (atlétika) – meghirdetett tanfolyamokon az első hónapban 245 kerületi lakos vett részt. Jelenleg a sí a legnépszerűbb, e sportágban januártól új időpontokat iktattak be a szervezők.


Igaz, beszélik, hogy beszáll a medencébe néhány olyan lőrinci is, aki nem felel meg teljes mértékben az előírásoknak – vagyis tudja az úszásnemek alapmozdulatait –, de az oktatók szemet hunynak, miért is ne… Egy órán át csak az övék a medence, kényelmesen elférnek, így hát hadd tempózzanak a „profik” is, abból baj nem lehet. Már csak azért sem, mert végre egyre több fórumon hangoztatják, és egyre hangosabban: élj egészségesen!
Mindenesetre azoknak, akik vasárnaponként eltöltenek egy-egy hasznos órát a Kastélydombi uszodában, jó füle van a jóra…

Vonatkozó cikkeink:

Januárban újra kezdik

Decemberben is: Lendületbe hozzuk!

Lendületbe hozzuk - sport ingyen