Fontos az egészséges életmódra nevelés

Írta:  2012.02.16.
Az egészséges életmódra nevelés népszerű téma. Az önkormányzati képviselő-testület három ellenzéki frakciójának vezetőit arról kérdeztük, miként lehet egészségtudatos életmódra ösztönözni a kerületi lakosokat.
Petrovai László
(LMP)
szerint az egészségre nevelésben nagy szerepe van az iskoláknak, de önállóan is tehetünk a jó közérzetünkért.
– Először is az oktatásban, például az osztályfőnöki órákon meg kellene jelennie az egészségtudatos nevelésnek. Újra be kellene vezetni az egészségnapot, amelyen meghívott szakemberektől kaphatnának egészségügyi tanácsokat a gyerekek. Úgynevezett egészségbüfé szervezését is támogatnánk. Ennek lényege az, hogy a gyerekek által általánosságban utált, rossznak tartott, de vitamindús alapanyagokból a megszokottól eltérő, finom ételeket készítenek.
A kerületben korábban elkezdett egészségügyi szűrőprogramokat folytatni kell, és azokról bővebb tájékoztatást szükséges adni. Az ingyenes vérnyomás- és vércukorméréseket sokkal jobban lehetne propagálni. A megelőzésnél olcsóbb gyógymód nincs.
Javítani kell a kerékpáros infrastruktúrát. Ami az útépítést illeti, az nem a kerületen múlik, de a közintézmények előtt a kerékpártárolók kiépítése és azok őrzése még megoldásra váró feladat.
Új javaslatunk lesz lakótelepeink közelében közösségi kertek létesítése.  Erre földterületet tudna biztosítani az önkormányzat. Egy ilyen kertben 20–30 fős közösségek termelhetnének konyhakerti növényeket, így egyrészt a városi emberek szabad levegőn mozognának, másrészt egészséges alapanyagokból főzhetnének otthon.
Szintén szeretnénk elérni, hogy iskoláink a saját sportlétesítményeik bérbeadásából származó bevételt megtarthassák, azokat sportcélú fejlesztésre fordítsák. Ugyancsak fontos volna az iskolai sportudvarok, sportpályák legalább heti egyszeri ingyenes megnyitása a mozogni vágyók előtt.
A környéken lakók észrevételét tolmácsolom, amikor jelzem, hogy a Gerely utcai sportpálya füves részén rendszerint térdig ér a fű, így épp a leginkább használni kívánt futballpálya alkalmatlan a sportolásra. Vannak lakossági kezdeményezések is: a Martinovics téren is focizásra alkalmassá kellene tenni a füves területet, és ebben a gyerekek is szívesen segítenének.
A kicsik játszóterei mellett úgynevezett felnőtt játszóteret is ki lehetne alakítani, kosárlabdapalánkkal és egy-két tornaeszközzel.
Egy apró ötlet, amivel mindenki önállóan is tehet az egészségéért, és semmibe sem kerül: hazafelé szálljunk le egy megállóval hamarabb a buszról, villamosról, és tegyük meg ezt a rövid távolságot gyalog.

Kőrös Péter
(MSZP) úgy véli, aki akar, az tud sportolni a kerületben.
– A kerületben nem új dolog az egészségre nevelés. Már 2008-ban elfogadtuk a „Jó egészséget, Pestszentlőrinc-Pestszentimre!” elnevezésű programot, amelyet a helyi egészségügyben dolgozók és sportszakemberek dolgoztak ki. A program keretében több, egyébként nem kötelező védőoltást támogatott az önkormányzat, többek között a HPV-vírus ellenit, amellyel a 14 éves korosztályt, az általános iskolai nyolcadik osztályos lányokat oltották be. Nem tudom, hogy most is így van-e?
A két szakrendelőben voltak ingyenes szűrőnapok, amelyekre alkalmanként több százan mentek el.
A helyi sportolási lehetőségek kiválóak. Ritka az olyan kerület, ahol annyi uszoda van, mint nálunk. Ezek segítségével elindult a kötelező úszásoktatás az általános iskolákban. Több iskolában sikerült pályázati pénzből műfüves pályát létrehozni.
A kerületben mindig sokat költöttek a sportra, és szerencsére ebben most sincs változás, mert a jelenlegi városvezetésnek is fontos a sport, legalábbis ezt többször kinyilvánították. Vannak hagyományaink, amiket ápolni kell, ilyen például a Lőrinc–Imre futóverseny. Erdei tornapályánk is van, ahol futni lehet, illetve a kihelyezett eszközök segítségével tornagyakorlatokat lehet végezni.
Amiből kevés van nálunk, az a kerékpárút, bár a korábbi nullához képest azért ma már vannak ilyenek. Kerékpárutat jellemzően a főutcákon építenek, ezek pedig fővárosi fenntartásúak. Azt sikerült elérni, hogy azokon az utakon, amelyeket a főváros felújított, jelöljenek ki kerékpárutat is. Ezek a szakaszok azonban sajnos nem érnek össze, és nincsenek bekapcsolva a fővárosi rendszerbe.
Összességében sportlétesítményekkel jól állunk. A három uszoda mellett több sporttelep is van. Egyik a Malév-sporttelep, a másik a Bókay-kert, ahol látható egy bizonyos típusú elhanyagoltság, de futópálya, strandröplabda, kosárlabda és teniszpályák vannak. Nem beszélve a nemzetközi versenyekre is alkalmas BMX-pályáról – igaz, az most be van zárva.  
Olvassa el, mit kérdeztünk ellenzéki politikusainktól az újév kezdetén!

Szerintem, aki akar, az a XVIII. kerületben tud sportolni. Egy belvárosi lakosnak, ha erdőbe akar menni, sokat kell utaznia, nekünk viszont két erdőnk is van. A Kapocs utcai és a Péterhalmi erdő számunkra többnyire gyalog elérhető. Nyáron, főleg hétvégén, ha 20-30 család nem piknikezik, akkor egy sem. Az ott lévő focipályák mindig tele vannak, sokan járnak ki biciklizni és futni is. A legfontosabb feladat a meglévő infrastruktúra fenntartása.

Gönczöl Andrá
s (Jobbik
) a mentális egészség megőrzését és az egészséges életmód feltételeinek a megteremtését tartja a legfontosabbnak.
– Egészséges életmódról többféleképpen lehet beszélni. Lehet népszerűen, kiemelve a sportolás, az egészséges táplálkozás fontosságát. Ugyanakkor lehet – és talán fontosabb – onnan megközelíteni a témát, hogy a szükséges feltételeket kell megteremteni. Fontos kímélni az immunrendszerünket, aminek romlása, gyengülése a mindennapi stresszhelyzetekre vezethető vissza. Sajnos sportot űzünk abból, hogy mentálisan hogyan tegyük egymást tönkre. „Nemzeti sport” lett egymás kikészítése, és sokszor az a legnagyobb baj, hogy ezt már észre sem vesszük. Ilyenekké váltunk.
Rengeteg hiányossággal kell megküzdeni a mindennapi életben, legyen az a munkanélküliség, a szinte csak a vegetáláshoz elég, megalázóan alacsony jövedelem, aminek az egészségünk látja kárát.
A stressz amúgy is jön magától, de ilyen a világ, nem kell erre még rátenni egy-két lapáttal. Figyeljünk egymásra, divatból ne „csináljuk ki” egymást. Törekedjünk a feltételrendszerek javítására. A kevés pénzből élőknek kisebb az esélyük az egészséges életmódra. Ha nincs pénzed, az egészséges ételek megfizethetetlenek, míg a sportolás a luxus kategóriájába tartozik.
Baráti társaság nélkül nehéz talpra állnia a reményt vesztett embernek, aki a depressziót tévézéssel, alkohollal, evéssel és dohányzással oldja fel. Ugyanakkor biztos lemondana ezekről, ha egészséges, értékteremtő munkát végezhetne, abból megélne, el tudná tartani a családját, és egy jó társaságban kibeszélhetné a mindennapi gondjait.
Manapság öntelt emberek szinte hobbiként űzik mások leszólását az élet minden területén, így a közéletben és a politikában is. Pedig így nem lehet élni. Nem lehet élni egy egészséges társadalmi rendszer nélkül, amelyben sikereket lehet elérni, és amelyben ezek a sikerek értelemszerűen javítják az immunrendszert.
Ha elkezdjük rendbe rakni a társadalmat, eljuthatunk oda, hogy először megteremtjük az anyagi boldogságot, amit az követhet, hogy elmegyünk a barátainkkal kirándulni, felülünk a biciklire. Kikacsolódunk, és a mindennapi élet természetes részeként tudunk törődni az egészségünkkel.
Sokáig éltem Olaszországban. Ott sem fenékig tejfel az élet, de a társadalom önvédelmi rendszere le tudja győzni a negatív „értékeket” közvetítő dolgokat.
Próbáljuk meg tisztelni egymást! A lelki és a fizikai egyensúly helyreállítása az elsődleges. Ha az emberek közérzete jobb lesz, akkor azzal csökkennek a stressztünetek, a magas vérnyomás, az elhízás, és utána megkérdezhetjük.