Idősebbek és kismamák is elkezdhetik

Írta:  2012.02.16.
Napjainkban ismét kezd feléledni a tánc terápiás, gyógyító hatása. Az edzés közben elmúlnak a mozgásszervi fájdalmak, a stresszből, a mozgáshiányból adódó problémák.
Farkasné Horváth Erzsébet kineziológus, tréner nemrégiben zumba gold programot indított el a kerületünkben, a Piros iskola szomszédságában.
– De mi is az a zumba és a zumba gold?
– A zumba térhódítása Kolumbiából indult el a 90-es évek közepén, Beto Perez aerobik- és latintánc-oktatótól, aki forradalmasította a fitneszt.
A zumba vérpezsdítő, minden testrészt megmozgató, forró latin ritmusokkal, világtáncokkal tarkított fitneszprogram. A gold azonban kicsit más, ugyanis terápiás, egészségmegőrző, egészségjavító, közösségfejlesztő program. Ez a mozgásforma a középkorúak, az idősebbek, az egészségükben, illetve a mozgásukban károsodottak, a kerekes székkel közlekedők, a kismamák, a túlsúlyosok számára is megadja a mozgás és a tánc örömét.

Székedzési program

– Miben más ez a foglalkozás?
– A zeneszámok kissé lassúbbak, az órán belüli tempóbeli elosztás pedig hullámzó. A program figyelembe veszi az adott korosztály anatómiai, élettani és pszichológiai szükségleteit, és egy különleges „székedzési” programot is tartalmaz.
Az edzés résztvevőinek, miközben kiválóan szórakoznak, csökken a súlyuk, a vérnyomásuk, a vércukorszintjük. Elmúlnak a mozgásszervi fájdalmaik, a stresszből, a mozgáshiányból adódó problémák. Pszichés szempontból frissül fel a gondolkodásuk, visszatér az életkedvük. Hatalmas pozitív életenergiával töltődnek fel, aminek eredményeképpen „pihentebben” távoznak az órákról, mint ahogyan jöttek.

Ízületkímélő sport

– Minden mozgás nagyon egészséges, főleg az aerob testmozgás (amikor folyamatosan dinamikus mozgássorozatokat végzünk) – mondja dr. Szklenárik György háziorvos és foglalkozás-egészségügyi szakorvos. – Mivel ez egy teljesen új mozgásforma, szerencsére még nem alakult versenysporttá.
Nagy különbség a többi fitneszsporthoz képest, hogy a tréner csak a mozgásformát mutatja, és a tánc közben bárki énekelhet, vagy akár ki is hagyhat egy számot. A résztvevők gyakorlatilag a táncparketten érezhetik magukat, mindenfajta külső megfelelési kényszer nélkül. Így nemcsak mindenki számára élvezhető mozgásforma, hanem fantasztikus kikapcsolódás is egyben, amelyben nem terhelődnek meg túlzottan az ízületek.