A legprofibb amatőrök

Írta:  2012.07.23.
A Budapest-bajnokságban szereplő imrei kézilabdázók fennállásuk legsikeresebb évén vannak túl: valamennyi csapat a dobogóra állhatott.
A nagyok, az NB I-es FTC-PLER Budapest kézilabdázói mellett, mögött is létezik ez a sportág a kerületben. Kevesebb szó esik róluk, hiszen a pestszentimrei kézisek szerényen csak a Budapest-bajnokság I. osztályában lépnek pályára hétről hétre, de ha már játszanak, azt a lehető legkomolyabban veszik.

Felejthetetlen szezon

A nemrégiben befejeződött bajnokság után mindhárom együttes – a női és a két férfi – jelest érdemel.
Ez a véleménye Pásztor Jánosnak, a kézilabda-szakosztály vezetőjének, aki egyúttal önkormányzati képviselő is.
– Soha jobb szereplést! A hölgyeink fantasztikus tavaszt produkálva nyerték meg a bajnokságot, s a két férficsapat sem maradt el sokkal a lányoktól. Az I. osztályú és az I. osztály B-csoportjában szereplő gárda egyaránt a 2. helyet szerezte meg. Azt mondhatjuk, hogy a mi szintünkön a kerületi kézilabdázás aranyoldalait írták meg a csapataink.

Beérett a gyümölcs

Pásztor János úgy véli, hogy tudatos munka és csapatépítés folyik valamennyi csapatuknál:
– Nem tegnap óta igyekszem segíteni a szakosztály munkáját és lehetőségeit. Öt éve dolgozunk együtt. Azt hiszem, hogy most, a mögöttünk hagyott szezonban érett be az a tudatos munka, amellyel a szakembereink tevékenykedtek. A férficsapatot Dányi István edzi, a hölgyek munkáját pedig Hochstein Attila irányította. Sajnos az ő esetében múlt időt kell használnom, mert más elfoglaltsága miatt megvált tőlünk. Büszke lehet, ha majd visszagondol a PSK-ra, a lányokra, mert nagy része volt abban, hogy aranyérem került a nyakukba.
Akár a férfiakat is bajnokként emlegethette volna a szakosztályvezető, mert nem a szakma miatt lettek „csak” másodikak, hanem egy elkerülhető technikai hiba miatt. De a szabály az szabály, s a tévedés az elsőségükbe került.

Sportolók is, barátok is

A kiscsapatok ars poeticája könnyen megfogalmazható, de nem minden esetben könnyű. Mert vajon miért vannak, miért léteznek?
– Elsősorban a sport öröme és szeretete miatt, amit az elmúlt évadban sikerült eredményekre is váltani. Tény, hogy fontos a siker, hiszen nálunk is gólra, győzelemre megy a játék. Azonban ettől függetlenül fontosnak tartottuk, s tartjuk az ősztől kezdődő új idényben is, hogy a PSK-ban kézilabdázók jó közösséget, egymást segítő, megbecsülő és szerető társaságot alkossanak. Ez is bele kell hogy férjen. Azért is, mert valamennyien amatőrök, a napi munkájuk mellett edzenek, és a szabad idejüket feláldozva járnak a mérkőzésekre. A szó jó értelmében amatőrök ők, ám amikor a pályára lépnek, valamennyien profiként próbálnak megfelelni. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy tökéletesen oldották meg a faladatukat.