Egységes hőmérséklet és vízminőség

Írta:  2012.10.16.
A budapesti uszodákéval megegyező hőmérsékletű és minőségű vízben lehet úszni a jövőben a XVIII. kerület uszodáiban.
A budapesti uszodákéval megegyező hőmérsékletű és minőségű vízben lehet úszni a jövőben a XVIII. kerület uszodáiban. A helyi uszodák közül kettőben, a Parkban és a Vilmos Endre Sportcentrum uszodájában a sportoláshoz legmegfelelőbb, 27°C-os lesz a víz, míg a Kastélydombi uszodában 28,5 fokos a szolgáltatás teljeskörűsége érdekében.

– A Kastélydombi uszoda vízhőmérsékletét azért tartjuk magasabb, 28,5 °C-os hőmérsékleten, mert ott jellemzően nagyobb a teljesen kezdőként úszni tanuló óvodások aránya, illetve az általunk nyújtott szolgáltatások teljeskörűségével a magasabb vízhőmérsékletet szerető vendégeknek is kedvezni kívánunk – mondta Bacsik György, a Városgazda Zrt. minőségügyi vezetője.
Az üzemeltető ezzel eleget tesz az Európai Unió országaiban követett német szabványnak, amely az úszómedencék hőfokát 26–28 °C között adja meg.
Hol, mennyi?

A nagyobb budapesti uszodák vízhőmérséklete: A Császár-Komjádi uszoda, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, a Kispesti és az Újhegyi uszoda nagymedencéjének vízhőmérséklete 27 °C, a Dagályé pedig 26 °C-os.
 

– Megnéztük a nagyobb budapesti uszodák hőmérsékletét, és azt tapasztaltuk, hogy kerületünkben az úszómedencék hőfoka jelenleg 28-30 °C, ami 0,5-1,5 fokkal magasabb a környező kerületek uszodáit jellemzőnél, de akár Budapest nagyobb uszodáihoz képest is. Érdemes tudni, hogy a hőmérséklet 1 °C-os csökkentése 6-7 százalékos energiamegtakarítást tesz lehetővé.
A víz és a csarnok hőmérsékletének szabályozásával párhuzamosan a vízminőséget, azaz a vegyszerfelhasználást is központilag kívánják ellenőrizni, elősegítve, hogy minél kisebb legyen a környezetszennyezés.

– Az ésszerűbb és környezetkímélőbb üzemeltetésből adódó költségmegtakarítást visszaforgatjuk az uszodák, sportlétesítmények műszaki karbantartásába, fejlesztésébe – tette hozzá Bacsik György. – A megtakarításból új kazánok beüzemelését tervezzük. A 60-70 százalékos hatásfokkal üzemelő több évtizedes berendezéseket új, 90-95 százalékos hatásfokú eszközökre cserélnénk majd.
Az új kazánok mellett külső hőszigetelés és nyílászárócsere is szerepel az üzemeltető hosszú távú terveiben.