Új év, új tervek, új szakosztályok

Írta:  2013.01.27.
Két kerületi egyesületben is új szakosztályok születtek az elmúlt időszakban.
Két kerületi egyesületben is új szakosztályok születtek az elmúlt időszakban. A Lőrinc 2000 SE az egyik magyar sikersportágat, az öttusát karolta fel, a Pannondiadal SE pedig az ökölvívóknak ad otthont, nem is akárkit felkérve a szakmai munkára.

A kerület egyik rendkívül aktívan működő egyesülete a Lőrinc 2000, amelynek ügyvezetője, Eszes János a meglévő hat szakosztály mellett a hetediket is elindította.
– Több oka is van annak, hogy ez éppen az öttusa lett. Részben azért, mert hagyományos, sok sikert maga mögött tudó sportágunk, amely számtalan olimpiai, világ- és Európa-bajnokára lehet büszke. Benne volt a választásban az is, hogy a sportág kötődik a kerülethez. A világbajnok Balogh Gábor innen, Lőrincről indult, s a londoni olimpia bronzérmese, Marosi Ádám is kerületi kötődésű – mondta Eszes János.

Káté az etalon

A fiataloknak érthetően szükségük van példaképre, húzóerőre is. E területen „nagyot fogott” a Pannondiadal. Káté Gyula, a londoni olimpián is részt vevő egykori junior világbajnok öklöző segíti a gyerekeket az első lépéseknél. Az biztos, ha tőle lesik el az alapokat, nem követnek el csacsiságokat a ringben.
Káté, mint elmondta, élvezi az új feladatot, kihívás számára, hogy mire jut a legkisebbekkel, a kesztyűt még csak most húzókkal, mert „sok ügyes gyerek jött el hozzánk már eddig is”.

Az öttusa itt egyelőre nem öt szakágból, hanem csak kettőből, illetve (a lövészettel együtt) háromból áll. A tusát választó nyolc-tíz éves fiúknak és lányoknak először az alapokat kell elsajátítaniuk, vagyis a futással és az úszással kell kezdeniük.
– Örülünk annak, hogy az atlétika, az úszás, a kerékpár, a triatlon, a ritmikus gimnasztika és a röplabda után az öttusával bővült az egyesület kínálata. Biztos vagyok benne, ha felfedezik a gyerekek ezt a lehetőséget, sokan akarják majd kipróbálni. Különösen úgy, hogy a mai öttusalövészet, lévén lézeres, már nem rejt veszélyeket, így emiatt sem kell aggódni a szülőknek. A vívás és a lovaglás csak később kerül be a programba. Ezzel a két szakággal meg kell várni azt, hogy meglássuk, ki mennyire öttusára termett – mondta az ügyvezető, akitől azt is megtudtuk, hogy az önkormányzat és az öttusaszövetség is készségesen segített a kezdeti lépéseknél.
Ha valaki nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy a sportág új bázisa született meg Lőrincen, annak áruljunk el egy meghökkentő adatot: az országban mindössze nyolc (!) öttusaszakosztály létezik…
A sportághoz kedvet érző fiúk és lányok Eszes Jánosnál jelentkezhetnek a
20-232-3823-as telefonszámon.

Vízben is jók

Az ökölvívók mellett büszkék lehetnek a pannonosok az úszóikra is, akik nemrégiben indultak az első A-kategóriás versenyen, rögtön 9 arany-, 7 ezüst- és 6 bronzérmet szerezve! Nincs mit csodálkozni ezen, hisz a gyermek korosztályban hat ranglistavezetőjük van.

Vajon „kötelező” volt-e a szorító felállítása a Pannondiadal egyik edzőtermében?
A válasz igen, különösen, ha az elődökre gondolunk. És vitathatatlan, hogy a bunyó is klasszikus sportág, vonzza a gyerekeket.
Lőrinczi György, a Pannondiadal SE szakmai igazgatója a klubnál már eddig is létező nehézatlétikai szakágak, a thai boksz, az aikidó és a karate mellé emelte be az ökölvívást, nehézatlétikai centrumot teremtve meg a többi sportág, az úszás, a vízilabda és a fitnesz mellett.
– Sejteni lehetett, hogy érdeklődnek majd a gyerekek, de azt nem gondoltuk, hogy néhány hónap alatt már húsz 8–16 év közötti srác tanulja nálunk az alapokat. Nekik megvan a technikai minimumvizsgájuk, tehát ebben az évben már pannonosok is a kötelek közé lépnek versenyeken – mondta a szakosztályról Lőrinczi György.