Páston a legjobbak

Írta:  2013.08.03.
Hétfőn megkezdődik a budapesti vívó-világbajnokság, amelyen 101 ország versenyzői lépnek pástra a Syma Csarnokban.
Az olimpiai bajnok Szilágyi Áron mindenképpen a győzelemre esélyesek közé tartozik, ugyanakkor a kardozók között jó páran akadnak még, akiknek a végső sikere nem lenne meglepetés. Már csak azért sem, mert a londoni játékok óta rendezett kilenc versenyen kilenc különböző aranyérmest avattak.
Évek óta kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, jó pár éve mindig érmes pozícióban végez világversenyeken a férfi párbajtőrcsapat, emiatt a legnagyobb eséllyel ennek az együttesnek a sikerére lehetne fogadni, noha nyilvánvaló: az újabb érem nem jár automatikusan. A riválisok közül a svájci, francia, olasz hármas a másik ágra került, így a magyarok legkomolyabb ellenfele a döntőig vezető úton az amerikai csapat lehet.
Egyéniben a magyar válogatott több tagja is bizonyított már - köztük a 2010-ben vb-bronzérmes Boczkó Gábor -, s megteheti ezt a jövő héten.
A női tőr- és párbajtőrcsapat egyformán bronzérmes lett a júniusi, zágrábi Európa-bajnokságon, vagyis ebben a két szakágban is sikerülhet az éremszerzés.
A legutóbbi budapesti vb-n, 1991-ben bravúrosan szerepeltek a magyar vívók. Győzött a párbajtőröző Horváth Mariann, valamint a férfi kardválogatott Abay Péter, Nébald György, Szabó Bence, Köves Csaba összeállításban, illetve a Horváth Mariann, Várkonyi Marina, Szőcs Zsuzsa, Szalay Gyöngyi alkotta női párbajtőrcsapat. Második lett Abay Péter, míg harmadikként zárt Nébald György, Várkonyi Marina és a párbajtőröző Kovács Iván.
A ragyogó múlt megismétlésére most nem lehet számítani, de bíztató, hogy a júniusi Európa-bajnokságot két ezüsttel és három bronzzal zárta a magyar küldöttség. Második lett a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter összeállítású párbajtőrcsapat és a Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Gémesi Csanád, Gáll Csaba alkotta kardválogatott, míg a harmadik helyet szerezte meg a párbajtőröző Szász Emese egyéniben, illetve csapatban Antal Edinával, Budai Dorinával és Révész Juliannával együtt, továbbá a Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Varga Katalin tőregyüttes.

A vb programja:
augusztus 5., hétfő:
férfi kard, női tőr, női párbajtőr egyéni selejtező

augusztus 6., kedd:
női kard, férfi párbajtőr, férfi tőr egyéni selejtező

augusztus 7., szerda:
női tőr, férfi kard egyéni, helyosztók: 18 óra

augusztus 8., csütörtök:
női és férfi párbajtőr egyéni, helyosztók: 18.30

augusztus 9., péntek:
férfi tőr, női kard egyéni, helyosztók: 18.30

augusztus 10., szombat:
női tőr-, férfi kardcsapat, helyosztók:16.30

augusztus 11., vasárnap:
női és férfi párbajtőrcsapat, helyosztók: 16.15

augusztus 12., hétfő:
női kard, férfi tőrcsapat, helyosztók: 16.00