Valkusz Máté ötödik az EYOF-on

Írta:  2013.08.04.
A nyár egyik kiemelkedő utánpótlás-eseménye volt a Hollandiában megrendezett EYOF, az European Youth Olimpic Festival, amelyre a kontinens minden országából érkeztek 14-16 éves résztvevők.
A magyar színeket „elit” csapat képviselte, köszönhetően annak is, hogy ott volt Utrecht városában az a kerületi teniszező kiválóság, aki az EYOF előtt nem sokkal vehetett át Talentum-díjat az elért eredményeiért. Máté csupa-csupa győzelemmel készült a hollandiai megméretésre, s természetesen tornagyőzelmet várt magától. Nos, ezúttal nem sikerült a bravúr, azonban az ötödik helyezése miatt sincs szégyenkezni valója.
A menedzser édesanya, Valéria számolt be a hollandiai napokról.
- A legjobb nyolcig nem volt gond, Máté biztosan vette az akadályokat. A svájci Marko Osmakcic, aki végül aranyérmes lett, azonban legyőzte Mátét. Hozzá kell tenni: az ellenfél idősebb volt nála, arról nem beszélve, hogy tíz centivel és húsz kilóval is „nyert” a fiam ellen, aki kikapott. A versenyt egy számunkra ismeretlen, műfüves borításon bonyolították le, s ez a gyors pálya nem kedvezett a fiamnak. Ezzel együtt nem vagyunk elégedetlenek, mert ebben az erős mezőnyben szép eredmény az ötödik helyezés, meg aztán nem is lehet versenyről versenyre csúcsformában lenni – mondta az édesanya.
Máté az első kiemeltként vágott neki a versenynek. A 64-es táblán az első első körben erőnyerő volt, a másodikban 6:1, 6:0-ra nyert az angol Thomas Whrite ellen. majd az orosz Pavel Kotov legyőzésével jutott be a legjobb nyolc közé. Ezután következett a svájci, aki a végállomást jelentette Máté számára.