Felmérés a diákok sportnapján

Írta:  2013.10.14.
Balogh Gábor olimpikon is együtt futott az Országos Diáksport Napon a Kondor iskola diákjaival.
Aktívan töltötték a délelőttöt a Kondor Béla Általános Iskola tanulói az október 11-i Országos Diáksport Napon, amelyen az iskola egykori diákja, Balogh Gábor olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok öttusázó, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke is együtt futott a gyerekekkel.

A közös bemelegítés és futás után az iskola tanulói az elsők között próbálhatták ki azokat a gyakorlatokat, amelyekkel egy új tesztrendszerben mérik fel az egyéni edzettségi állapotot.
– Iskolai programjainkat a nemzeti alaptantervre alapozva kezdtük el kidolgozni. Sikerült nyernünk egy európai uniós pályázaton, amelynek egyik eleme a mindennapos állapotfelmérés – mondta Balogh Gábor. – Abból indultunk ki, hogy bár a napi testnevelés jó kezdeményezés, ez mennyiségi fejlődés, a tornatanítást viszont minőségileg is meg kell újítani. Ehhez pedig mérésre van szükség, ám szakítva azzal a hagyománnyal, hogy a gyerekeket egymáshoz viszonyítjuk. Ezt már csak életmódbeli és testfelépítési sajátosságok miatt sem szabad.

Az új felmérés célja tehát az, hogy a tornagyakorlatok és egy számítógépes program segítségével a szülő és a pedagógus is követni és fejleszteni tudja a gyerek edzettségi állapotát.
– A lényeg az, hogy minden gyereknek legyen sikerélménye. Szeretnénk szakítani azzal, hogy csak az élsportolók kiválasztása a fontos. Sajnos ma a felnőtt magyar lakosságnak csupán 9-10 százaléka sportol, és ha gyerekkorban nem alakul ki valakiben a mozgás iránti igény, akkor később sem fog. A differenciált oktatás lényege éppen az, hogy a testnevelők azokat a gyerekeket is be tudják vonni a közös mozgásba, akiknek eddig csak kudarcélményt jelentett a tornaóra. Ebben kíván segítséget nyújtani a szövetség.
Az idei diáksportnapra rekordszámú – több mint 520 – iskola nevezett, és több mint 10 ezer gyerek sportolt, akik ezzel a Move Week – a mozgás hete –elnevezésű nemzetközi tömegsport-rendezvénysorozathoz is csatlakoztak.
– Az volt a célunk, hogy a gyerekek jól szórakozzanak és megtalálják azt a mozgásformát, amelyben jól érzik magukat – mutatott rá Balogh Gábor.